ZBOG LOŠE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE: Ponovo zaustavljene procedure vantelesne oplodnje

U Srbiji je ponovo obustavljen rad Komisije za vantelesnu oplodnju za postupke koje finansira Republički fonda za zdravstveno osiguranje, kao i same procedure vantelesne oplodnje.

Ovo je saopšteno iz RFZO, a kao razlog navedena je aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji koja je izuzetno loša.

Rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja se od ponedeljka, 20. jula, a novi termini će biti određeni kada se za to steknu uslovi.

Oni parovi koji su započeli proces, u konsultaciji sa lekarom treba da donesu odluku o nastavku, odnosno prestanku procesa ili eventualnog zamrzavanja embriona, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju RFZO, uz "dobijeno stručno mišljenje epidemiologa Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" preporučuju sledeće:

- Da se završe započeti postupci BMPO i zamrznu embrioni

- Da se dalje procedure kao i rad Komisija odlože za narednih mesec dana

- Da centri za BMPO koji nastave rad, jer preporuka nije obavezujuća, moraju obezbediti sigurnost pacijentima prema ranije utvrđenim kriterijumima i unapred obavestiti pacijente da snose ličnu odgovornost ukoliko se razbole u toku samog postupka kao i da je uticaj virusa u ranoj trudnoći još uvek nepoznat na proces embriogeneze, rasta i razvoj ploda, te zbog opšte situacije pacijentima treba sugerisati da odlože proceduru.

Kako se navodi u saopštenju, Republički fond do daljnjeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih lica za zakazivanje termina za konsultaciju za proces BMPO sve dok se u Srbiji ne budu stvorili povoljni epidemiološki uslovi za ponovno upućivanje istih na postupak BMPO.

Odložite sve zakazane konsultativne preglede

- Takođe, potrebno je da do daljnjeg odložite sve zakazane konsultativne preglede, odnosno zakazane postupke BMPO i da o istom obavestite osigurana lica. Napred navedenim licima ustanova će naknadno odrediti nove termine za konsultativne preglede, odnosno postupke BMPO - navodi se u saopštenju.

Shodno navedenom, počev od 20. jula potrebno je obustaviti i rad komisija za BMPO u zdravstvenim ustanovama. Zdravstvene ustanove u kojima zaseda Komisija za BMPO potrebno je da osigurana lica koja imaju zakazan pregled obaveste o napred navedenom, kao i da će se za njih naknadno odrediti novi termin kada se steknu uslovi za isti.

- Osiguranim licima - ženama kojima je započeta procedura BMPO, struka u okviru ustanove mora doneti odluku o daljem toku lečenja do kraja postupka - piše u saopštenju RFZO.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još