Zlatno pero Beograda

Suština je ostala ista, Zlatno pero je i dalje statusni simbol velikih majstora i magova crteža, slike ili grafike kao ilustracije.

Zlatno pero, najstarija međunarodna slikarsko-grafička manifestacija u Srbiji (osnovana 1959, prerasla u bijenale 1990) u organizaciji ULUPUDS-a, svečano je otvorena u utorak, 20. novembra 2007. godine u  galeriji Progres.

Ovogodišnju, 44. postavku obeležio je značajan porast učesnika iz Evrope i sveta. Izložba obuhvata radove ukupno 257 umetnika - u međunarodnom delu 119, a u domaćem 138, sa blizu 1.000 eksponata - ilustracija namenjenih knjigama za decu i odrasle, novinama, časopisima, medijima, crtanom filmu, stripu, reklamama...

Izložbu je otvorio Miro Vuksanović, književnik i potpredsednik Matice srpske iz Novog Sada. U džepiću od sakoa zadenut - poklopac od zlatnog pera. Ispričao nam je poetično-zabavnu priču o pismenosti i umetnosti, o simbolici i značaju pera (penkala) kojim pišemo i crtamo, ali i iskazujemo svoj status u društvu. 

Ponešto se i promenilo od vremena kada se poklopac nalivpera nosio u džepu kao znak pismenosti i kada su prvi ilustratori napravili prve crteže za udžbenike, gde je slovo A bilo avion, slovo B brod, slovo V... pa do današnjih dana, kada se ilustracija razvila i kada je njen značaj prevazišao osnovne potrebe i ideju opismenjavanja. Ali suština je ostala ista - zlatno pero je i dalje statusni simbol velikih majstora i magova crteža, slike ili grafike kao ilustracije. 

Ova izložba nam to jasno potvrđuje, a zaključak bi mogao biti da ova međunarodna manifestacija sve više dobija na značaju, kao i sama ilustracija. Pa je i samo Zlatno pero sasvim preraslo onaj poklopac iz džepa sakoa.

Žiri u sastavu: Rastko Ćirić (predsednik), Arjan Pregl (Slovenija), Farideh Kalatbar (Iran), Jugoslav Vlahović i Laslo Antal dodelio je sledeće nagrade:

Grand pri : Hoda Hadadi, Iran, za ilustracije Dva prijatelja.

Međunarodno Zlatno pero Beograda: Izabel Pin, Nemačka, za ilustracije Mali kralju, ko si ti 
Andreja Peklar, Slovenija, za ilustracije Varuh 
Amin Hasanzadeh, za ilustracije Jedno prolećno jutro.

Plaketa Međunarodno zlatno pero Beograda: Željka Mićanović, Srbija, za bibliofilsko izdanje Great expectations 
Saba Masoumijan, Iran, za ilustraciju Vukovi i ljudi 
Negin Ehtesabijan, Iran, za ilustraciju Ko je dobio ko je izgubio?

Počasne diplome: Maja Veselinović, Srbija, za ilustracije Neobičan događaj s namigivanjem 
Dina Feigis, Izrael, za ilustraciju Izraelske kratke priče

Nagrada Politikinog zabavnika: Miloš Slavković, za oblast stripa 
Darko Pajčin, za oblast ilustracije

Nagrada Zavoda za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava: Milena Lakičević, Srbija, za ilustracije Saga o Nilsu Holgersenu

Nagrada Ekslibris društva Beograda: Dragoljub Mitrović, za Ekslibris Litvanija

Nagrada IBBY međunarodni centar knjige za decu: Jovan Ukropina, za ilustraciju Starac i zmaj

Izložba je otvorena do 8. decembra 2007. godine. Kreativni tim potpisuju: kustosi mr Dijana Milašinović-Marić i Mirjana Vajdić-Bajić, dizajn kataloga, plakata i pozivnice – Isidora Nikolić, postavka izložbe Dragoljub Varajić, organizacija ULUPUDS-a. 

Preporuku da pogledate izložbu ilustrovaću samo jednom rečenicom: U virtuelnom svetu umetnost ilustracija je tu da nas zabavi, edukuje, prenese poruku, izazove osećanja, uzburka misli, podstakne na nove ideje, razvije imaginaciju... sve sa nekoliko linija i površina izvedenih zlatnim perom.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još