Gardijan:Tači jedna od najvećih riba u kriminalu

LONDON, 25. januara 2011. (Beta) - Kosovski premijer Hašim Tači identifikovan je kao jedna od "najvećih riba" u organizovanom kriminalu na Kosovu, navodi se u tajnim dokumentima NATO u koje je uvid imao britanski list Gardijan.

Kako je u ponedeljak uveče objavljeno na sajtu lista, dokumenti NATO, na kojima je oznaka tajno, ukazuju da su SAD i druge zapadne sile koje su podržavale vladu Kosova nekoliko godina bile veoma detaljno upoznate o njenim vezama sa kriminalom.

U tim dokumentima Tači je identifikovan kao jedna od "najvećih riba u trijumviratu" u krugovima organizovanog kriminala, dok je drugi optužen za veze s albanskom mafijom Džavid Haliti, bivši šef logistike za OVK, sada bliski saradnik premijera i poslanik vladajuće stranke PDK.

Kako prenosi Gardijan, za Halitija se navodi da ima veliku kontrolu nad kosovskim premijerom, a on se u sličnom kontekstu pominje i u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu.

Očekuje se da će Haliti biti među delegacijom Kosova u Strazburu, gde će se u Parlamentarnoj skupštini SE raspravljati o tom izveštaju, a Gardijan podseća i da je taj političar imao vodeću ulogu u pokušajima da se umanji značaj Martijevog izveštaja u javnosti.

Pogledajte još