PROVERITE: Da li ste alergični na hranu?

Iako ste sigurno u šali poželeli da ste alergični na hranu kako biste je unosili u manjim količinama, alergija na hranu može izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme.

Različite alergije i njeni uzročnici mogu izazvati širok spektar simptoma. Kada je reč o alergiji na hranu, ovo može biti jedan od komplikovanijih problema obzirom da moće izazvati različita oboljenja.

Postoje jasno određeni znaci koji ukazuju da je verovatnije da ste alergični na određenu vrstu hrane, a ne na određeni faktor iz spoljnog okružja, kakvi su cetanje biljaka, polen ili prašina.

Donosimo vam listu simptoma uobičajenih za alergije na različite vrste hrane:

Osip na celom telu

Osip nije uvek izazvan alergijom na hranu, ponekad ga može izazvati alergija na lekove ili spoljno okruženje. Osip podrazumeva crven i pojačan svrb, a može se pojaviti i samo na jednom delu tela.

Crvenilo i otok

Alergije često izazivaju crvenilo ili oticanje kože, naročito u predelu usana i lica. Morski plodovi i jaja su među najučestalijim alergenima, koji ponekad izazivaju ovakve simptome.

Ekcem

Poznat i kao atopijski dermatitis, ekcem je osip koji svrbi i boli. Obično se pojavljuje na licu, laktovima i kolenima. Ekcem je obično alergijska reakcija na mleko, jaja, ribu i pšenicu.

Gastrodigestivni problemi

Ovi problemi uključuju dijareju, mučninu i konstipaciju, a u nekim slučajevima mogu biti i simptomi alergije na hranu, naročito na mlečne proizvode.

Anafilaktični šok

Ovo je najozbiljniji, ali i najređi simptom neke alergije. Predstavlja alergijsku reakciju celokupnog organizma, popraćenu otežanim disanjem i naglim padom krvnog pritiska.

Izvor: Novosti Magazin
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još