Đoković "počistio" Berdiha

BEOGRAD, 25. januara 2011. (Beta) - Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu
pošto je pobedio šestog tenisera sveta Tomaša Berdiha iz Češke sa 3:0 u setovima (6:1, 7:6, 6:1).

Meč je trajao dva sata i 31 minut, Đoković je iz 10 pokušaja pet puta oduzeo servis Berdihu, koji je od dve iskoristio jednu brejk loptu.

Đoković je potpuno dominirao u prvom setu, dozvolio je protivniku da osvoji samo jedan gem i za 36 minuta igre poveo u meču.

Teniseri su na početku drugog seta osvajali gemove na svoj servis, ali je Berdih nakon toga iskoristio pad u igri srpskog tenisera, napravio brejk u četvrtom, osvojio svoj servis i poveo sa 4:1.

Đoković je nakon toga zaigrao bolje i brejkom u osmom gemu uspeo da izjednači. Posle toga se igralo gem za gem, pa je set odlučen u taj brejku. Srpski teniser je dobro počeo i poveo sa 5:2, ali je posle dva uzastopna as udarca i sigurnom igrom u narednom poenu Čeh izjednačio.

Nakon toga, u dugoj razmeni udaraca Berdih je uz pomoć mreže poslao loptu u aut, da bi ga Đoković i u narednom poenu naterao na grešku i rezultatom 7:5 dobio drugi set.

Berdih je potpuno pao u trećem setu, a Đoković je posle dobijenog drugog seta zaigrao sa više samopouzdanja i lako ostvario pobedu, petu u šest duela sa češkim teniserom.

"Pokušavao sam da mu razbijem ritam, pošto on ima moćne i snažne udarce. Drugi set je bio neizvestan, bilo je vrlo blizu i srećan sam što sam dobio tajbrejk. Malo sam imao problem sa kontaktnim sočivima", rekao je Đoković posle meča.

"Imao sam mnogo samopouzdanja nakon osvojenog drugog seta. Na ovom nivou turnira (četvrfinale) se spremate za meč u pet setova, a kada sam poveo sa 2:0, malo sam se opustio i slobodnije počeo da udaram", dodao je on.

Đoković će u polufinalu igrati protiv Švajcarca Rodžera Federera, koji je u tri seta savladao sunarodnika Nikolasa Vavrinku.

"Ne želim da gledam mnogo unapred, idem od meča do meča. Radujem se duelu sa Federerom", rekao je Đoković.

Federer i Đoković su do sada igrali 19 puta, a u 13 mečeva slavio je šesnaestostruki osvajač grend slem turnira. Poslednja tri duela dobio je Švajcarac, a Đoković ga je pobedio u polufinalu Ju Es opena posle pet setova.

Đoković je pobedio Federera u polufinalu Melburna 2008. godine, kada je i osvojio svoj jedini grend slem trofej u karijeri

Pogledajte još