Filmu "Kraljev govor" 12 nominacija za Oskara

BEVERLI HILS, 25. januara 2011. (Beta) - Britanski film "Kraljev govor" sa Kolinom Fertom u glavnoj ulozi nominovan je u utorak za Oskara u 12 kategorija, dok je ostvarenje braće Koen "Čovek zvani hrabrost" dobilo 10 nominacija, saopštila je američka filmska akademija.

"Kraljev govor" će se nadmetati između ostalog u kategorijama najbolji film, najbolji glumac u glavnoj ulozi - Kolin Fert, najbolja epizodna ženska uloga - Helena Bonam Karter i najbolja muška epizoda - Džefri Raš, javile su agencije.

Za Oskara za najbolji film u trci su, pored sage "Kraljev govor" i vesterna "Čovek zvani hrabrost", psihološki triler "Crni labud", bokserska drama "The Fighter", naučnofantastični hit "Početak" i priča o lezbijskoj porodici "The Kids Are All Right".

U istoj kategoriji kandidati su i priča o preživljavanju "127 sati", film o osnivačima sajta Fejsbuk "Društvena mreža", animirani film "Priča o igračkama 3D" i kriminalistički triler "Winter's Bone".

"Čovek zvani hrabrost" takmičiće se za pozlaćene statuete između ostalog u kategorijama najbolji glavni glumac - Džef Bridžiz, i najbolja ženska epizoda - 14-godišnja Hejli Vilijams.

Kandidati za Oskara za režiju su Daren Aronofski ("Crni labud"), Dejvid O. Rasel ("The Fighter"), Tom Huper ("Kraljev govor"), Dejvid Finčer ("Društvena mreža") i braća Džoel i Itan Koen ("Čovek zvani hrabrost").

Konkurenti Kolinu Fertu i Džefu Bridžizu u trci za Oskara za glavnu mušku ulogu su Džesi Ajzenberg ("Društvena mreža"), Džejms Franko ("127 sati") i Havijer Bardem ("Prelepo). Za Oskara za glavnu žensku ulogu nadmetaće se ovogodišnje dobitnice Zlatnih globusa Anet Bening ("The Kids Are All Right") i Natali Portman ("Crni labud") a konkurentkinje su im Nikol Kidman ("Put u nepoznato"), Dženifer Lorens ("Winter's Bone") i Mišel Vilijams ("Blue Valentine").

Dodela Oskara, 83. po redu, zakazana je za 27. februar u Holivudu.

Pogledajte još