Investitore "plaši" Kosovo

Za one koji ulažu novac u akcije srpskih kompanija važno je kakve će biti mere Vlade Srbije u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, jer će one imati širi uticaj na dešavanja i u regionu

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić juče je ukazala da na višednednevni pad vrednosti akcija srpskih kompanija utiču dešavanja na drugim finansijskim tržištima, ali i politička situcija u Srbiji. 

- U celom regionu primetan je pad berzanskih indeksa, što utiče na dešavanja na Beogradskoj berzi, jer se radi o skoro istim investitorima, a s određenim vremenskim zakašnjenjem prenose se i kretanja na razvijenim finansijskim tržištima, gde su, takođe, indeksi bili u padu - rekla je Dostanićeva. Ona je naglasila da investitori pažljivo prate političku situaciju u Srbiji i čekaju razrešenje pitanja o budućem statusu Kosova. 

- Za one koji ulažu novac u akcije srpskih kompanija važno je kakve će biti mere Vlade Srbije u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, jer će one imati širi uticaj na dešavanja i u regionu - istakla je Dostanićeva. Kompanije čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi, kako je dodala, već duži period nisu ekonomski vezane za Kosovo, ali njihovu vrednost mogu da obore nepovoljni događaji u okruženju. 

- Uz sve to, na kretanje berzanskih indeksa utiče i ono što se nudi na finansijskim tržištima. Bilo bi bolje da su na Beogradskoj berzi i akcije velikih i atraktivnih kompanija, pre svega iz oblasti energetike i telekomunikacija, koje mogu da podnesu velike uloge stranih investitora - ocenila je Dostanićeva. Procenu daljih kretanja berzanskih indeksa, prema rečima direktorke Beogradske berze, teško je dati, ali je izvesno da se ne može očekivati "nikakvo spektakularno poboljšanje“. 

- Sigurno je da sadašnja politička situacija ne može da traje dugo, kao ni kriza na ostalim finansijskim tržištima, i s te strane će biti jasnije stanje za investitore koji već ulažu na Beogradskoj berzi ili o tome razmišljaju - navela je Dostanićeva.

("Pregled")

Pogledajte još