Radnici DDOR-a sumnjaju u "nameštaljku"

Posle prvobitnog šoka oko prodaje najvećeg srpskog osiguravajućeg društva, u javnosti se sve češće čuju mišljenja da su u pripremi za prodaju DDOR-a načinjeni ozbiljni propusti, kao i da sama aukcija nije protekla dovoljno transparentno. Najviše je, naravno, iznenadila pojava samo jednog ponuđača, italijanske firme "Fondiarija", ako se zna da je za DDOR, ne bez razloga, prvobitno bilo zainteresovano čak 11 kompanija. "Šlag na torti" bilo je višečasovno "cenkanje“ s italijanskim ponuđačem, da bi se na kraju, kako se nezvanično saznalo, dobila cena od oko 180 miliona evra, što je, prema mišljenju radnika, koji imaju pravo na svoj deo kolača, premalo, saznaje "Privredni pregled" iz pouzdanih izvora. Ovakva situacija u vezi s prodajom jedne od najvećih osiguravajućih kuća izaziva sumnju u sve i svašta, tvrde radnici ove kompanije. Mnogima je zasmetalo što još na početku nije bila definisana početna prodajna cena kao, recimo, kod "Robnih kuća Beograd!, kao i činjenica da Tenderska komisija po otvaranju jedine finansijske ponude nije objavila o kojoj je sumi reč. 

Radnici se s pravom pitaju da li je u ovakvim slučajevima uobičajeno da se odluka o prodaji prolongira. Sve dileme trebalo bi da reši Tenderska komisija do petka, 23. novembra, a pokušaće i da s ponuđačem ugovori cenu veću od ponuđene. Juče se u javnosti spekulisalo da će 83 odsto kapitala DDOR-a ipak biti prodato za 186 miliona evra, a prema drugim nezvaničnim izvorima, cena premašuje 200 miliona evra.

Za sada je sigurno da cena s ovim ponuđačem neće dostići iznos od 400 miliona evra, kakva su bila očekivanja. Neuspela aukcija za DDOR izazvala je pometnju na finansijskom tržištu u Srbiji i uticala na trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi. Od zvaničnika se moglo čuti da je i komplikovana situacija oko razrešenja statusa Kosova imala uticaja na ovu prodaju i odustajanje čak 10 firmi. Inače, za italijanskog ponuđača "Fondiarija" vlada mišljenje da ne spada među vodeće osiguravajuće kuće u Evropi, kao i da ova kompanija raspolaže sumnjivim kapitalom.

("Pregled")

Pogledajte još