TURISTI OTEŽALI: Smanjen kapacitet gondola u Veneciji

Maksimalan broj putnika u manjim čamcima u Veneciji smanjen je sa šest na pet. Razlog za to nije, kao što bi mnogi pomislili usred pandemije, držanje distance nego povećana težina koja se prevozi jer su turisti sve gojazniji.

Ograničenje na gondoli tipa da nolo, kojom turisti najčešće idu u obilazak Venecije vodom, smanjeno je sa šest na pet putnika, javlja britanski Gardijan.

Takođe, na gondolama tipa da parada, brodićima kojima se uglavnom prelazi sa jednog na drugi kraj najvećeg kanala u ovom italijanskom gradu, najviše sme da bude 12 osoba, umesto dosadašnjih 14.

- Istina je da su turisti u proseku danas teži nego pre 10 ili 15 godina. Za razliku od liftova gde piše kolika je maksimalna težina osoba koje ulaze, mi nemamo vagu da merimo ljude pa smo redukovali broj putnika - objašnjava Andrea Balbi, predsednik Udruženja gondolijera Venecije.

Prema njegovim rečima, veće opterećenje dovodi do toga da voda uđe u plovilo.

Balbijev kolega iz drugog udruženja gondolijera Raul Roverato, govoreći za "Republiku", nije birao reči:

- Turisti su gojazni. Iz nekih zemalja dolaze teretne bombe (za čamac), a kada je plovilo potpuno popunjeno to je nekad više od polovine tone. To može da bude opasno.

Gondolijerski poziv, koji je zaštitni znak Venecije od 1094. godine, danas broji 433 redovna i 180 gondolijera na zameni.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još