Dinkić: 5.000 evra po radniku

Besplatna podela akcija javnih preduzeća je u funkciji njihove privatizacije i namerno su izabrane vredne kompanije

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je juče da je Zakon o podeli akcija i koncept o privatizaciji preduzeća od 2008. do 2010. godine upućen u petak u proceduru vladi i svim reprezentativnim sindikatima i da je na vebsajtu ministarstva. Dinkić je rekao da je besplatna podela akcija javnih preduzeća u funkciji njihove privatizacije i da su namerno izabrane vredne kompanije. On je naveo da se prekjuče sastao sa sindikatom NIS-a, a da će se sastati i sa sindikatima Telekoma i Pošte i predstavnicima EPS-a. 

Dinkić je rekao da je 15 odsto vrednosti preduzeća namenjeno svim punoletnim građanima koji dosad nisu dobili akcije − profesorima, lekarima, novinarima i ostalim državnim službenicima, dok su za zaposlene u tim preduzećima predviđene posebne stimulacije. Jedna mogućnost je da se dodatne akcije mogu kupiti uz popust od 50 odsto, a druga opcija je da im se isplati jednokratni bonusi kada se izvrši privatizacija, istakao je ministar. Dodao je rekao da je ministarstvo predložilo da se po zaposlenom isplati 5.000 evra, što znači, ako u NIS-u ima 13.000 zaposlenih, da je za NIS predviđeno 66 miliona evra, a za Telekom zajedno s Poštom, prema broju zaposlenih, više od 130 miliona evra. Za ta javna preduzeća, prema Dinkićevim rečima, predložen je bonus u ukupnom iznosu od 400 miliona evra. Građani koji imaju pravo na to, ukoliko se zakon usvoji, prijavljivali bi se u roku od šest meseci. 

Za NIS i "Jat! će biti raspisani tenderi, dok će za Telekom, EPS, "Galeniku" i "Aerodrom" inicijalna ponuda biti na berzi, najavio je Dinkić. 

- Ako krenemo u tender za NIS u martu i okončamo ga do kraja sledeće godine, prva trgovina akcijama građana moguća je u 2009. godini - najavio je ministar. On je procenio da bi inicijalna javna ponuda za Telekom bila u četvrtom tromesečju naredne godine, za "Galeniku" u prvom kvartalu 2009, za "Aerodrom" u trećem tromesečju 2009. godine, a za EPS u prvom kvartalu 2010. 

Dinkić smatra da je loše što se samo jedan kupac s niskom cenom javio na tenderu za osiguravajuću kuću DDOR "Novi Sad", što je dokaz da procese privatizacije ne treba odugovlačiti. On je ocenio da je, ukoliko ponuđač ne bude predložio mnogo višu cenu, potrebno odustati od prodaje DDOR-a, jer može da se proda daleko skuplje. Ukoliko se značajno ne povisi cena, jedna od opcija je da se za šest do devet meseci tender ponovi, ali da se drugačije organizuje. Druga opcija je da se eventualno odustane od privatizacije prodajom strateškom partneru i da se "ide na trenutnu dokapitalizaciju s nekom međunarodnom finansijskom organizacijom. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još