U SRBIJI LJUBAV KRATKOG DAHA: Broj razvoda u porastu

U poslednje dve godine broj razvoda u Srbiji se povećao, a drastičan primer je grad Valjevo gde se broj razvoda učetvorostručio.

Broj razvoda je 1950. godine bio 1,4 odsto što je znatno manje nego poslednjih godina, dok je broj sklopljenih brakova bio 70.000 godišnje. Razlozi za razvod braka su uglavnom finansijske prirode, a i različita shvatanja supružnika, kao i finansijska samostalnost žene.

Grad Valjevo je klasičan primer gde se stopa razvoda brakova drastično povećava.

Ljubavni život u Valjevu je kratkog daha, a Valjevci imaju različita mišljenja zbog čega je tako.

- Razvedena sam odavno, ne znam šta je razlog stvarno. Verovatno ljudi imaju više materijalnih mogućnosti da se odvoje i imaju svoje stanove, pa neće da trpe delikatne situacije - kaže jedna od prolaznica.

- Krediti i sve te trzavice zajedno se odražavaju na porodicu i bračni život, naročito kod mladih - samo su neki od odgovora na ovu kompleksnu temu.

Statistički podaci kažu da se broj sklopljenih brakova nije značajno promenio i u Valjevu je na ludi kamen stalo 445 parova, što je u odnosu na prošle godine prosek. Međutim broj razvedenih brakova višestruko je porastao.

- Primećuje se povećanje broja razvedenih brakova. Recimo, u odnosu na 2013. godinu broj razvedenih brakova se učetvorostručio - kaže Branko Josipović, načelnik Republičkog zavoda za statistiku, Valjevo.

- U vreme pandemije koronavirusa povećava se bliskost u porodici, a sa druge strane adolescenti teško podnose to zajedništvo - kaže Slobodan Arsenijević, porodični psihoterapeut.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još