Masovne demonstracije u Egiptu

KAIRO, 26. januar 2011. (FoNet) - Specijalne jedinice egipatske policije koristile su suzavac i vodene topove da razbiju velike demonstracije u Kairu u ranim jutarnjim satima u sredu (oko jedan posle ponoći) - posle dana obeleženog masovnim protestima protiv vlade i predsednika Mubaraka koji je na tom položaju 30 godina.

Inspirasano ustankom u Tunisu, hiljade demonstranata je tokom demonstracija izvikivalo parole protiv predsednika Hosnija Mubaraka i gađalo policiju kamenicama.

Ulične borbe između policije i demonstranata izbile su posle pokušaja policije da rastera demonstrante okupljene ispred zgrade parlamenta.

Prema raspoloživim izveštajima jedan policajac je poginuo u uličnim sukobima u Kairu u akciji ispred zgrade parlamenta - dok su dva demonstranta izgubila živote u Suecu gde je više hiljada ljudi demonstriralo protiv vlade predsednika Mubaraka.

Javljeno je i da su na jednoj lokaciji demonstranti uspeli da potisnu policijske jedinice.

U protestima u Egiptu u utorak poginula su najmanje dva demonstranta i jedan policajac.

Dopisnik Bi-Bi-Si u Kairu rekao je da policija ne kontroliše situaciju. On dodaje i da su ovo najozbiljnije antivladine demonstracije u Egiptu u poslednje vreme.

Izveštava se i o protestima izvan Kaira - u Aleksandriji i Ismailiji.

Demonstranti kažu, u izjavama za medije, da će nastaviti sa protestima dok ne obore vladu.

Reagujući na najnovije događaje u Egiptu, SAD - glavni Zapadni saveznik ove zemlje - su izrazile preko svojih zvaničnika poverenje u vladu predsednika Mubaraka.

Državni sekretar Hilari Klinton je rekla da vlada u Kairu "pokušava da odgovori na potrebe demonstranata", da je egipatska vlada "stabilna" i da Egipćani imaju pravo da protestuju.

Istovremeno je pozvala sve strane u Egiptu da se uzdrže od nasilja.

(FoNet)

Pogledajte još