NAUČNICI RAZBILI 13 MITOVA O KORONAVIRUSU: Zablude i neistine koje se mesecima šire intenertom

Širenjem koronavirusa svetom, društvenim mrežama su se proširile teorije o pandemiji.

U ovoj poplavi informacija ponekad je teško činjenice odvojiti od laži. Stoga su se naučnici pozabavili razbijanjem najučestalijih zabluda o Kovidu-19.

Časopis "Live Science" sastavio je listu najvećih mitova i zabluda o korona virusu SARS-CoV-2 i Kovidu-19, bolesti koju uzrokuje taj virus.

Mit: Virus je nastao u laboratoriji

Nijedan dokaz ne ukazuje na to da je virus stvorio čovek. SARS-CoV-2 je kao druga dva koronavirusa koji su izazvali epidemije, SARS-CoV i MERS-CoV, a sva tri najverovatnije vuku poreklo od šišmiša. Dakle, karakteristike SARS-CoV-2 odgovaraju onome što znamo o drugim koronavirusima koji nastaju prirodno i sa životinja prelaze na ljude.

Mit: Virus je samo mutirani oblik prehlade

Nije istina! Koronavirusi su velika porodica virusa koja uključuje mnogo različitih bolesti. SARS-CoV-2 ima sličnosti s drugim koronavirusima, od kojih četiri mogu da uzrokuju prehladu. Svih pet virusa imaju šiljaste izbočine na svojim površinama i koriste takozvane proteine ​​šiljka za inficiranje ćelija domaćina. Međutim, četiri hladna koronavirusa - nazvani 229E, NL63, OC43 i HKU1 - koriste ljude kao svoje glavne domaćine. SARS-CoV-2 deli oko 90 odsto svog genetskog materijala s koronavirusima koji inficiraju šišmiše, a to ukazuje da je virus s njih prešao na ljude.

Mit: Kućni ljubimci mogu da prenose Kovid-19

Postoji nekoliko izveštaja o mačkama i psima koji su se zarazili koronom nakon kontakta s zaraženim vlasnikom. Ali, nema dokaza da oni imaju ikakvu ulogu u širenju virusa. I nisu potvrđeni izveštaji o ljudima koji su se zarazili od kućnih ljubimaca. Američki CDC za svaki slučaj preporučuje da zaražene osobe ne šetaju svoje kućne ljubimce, već da taj zadatak prepuste nekom drugom članu porodice. Svakako, nakon dodirivanja životinje operite ruke jer one mogu preneti razne druge bolesti.

Mit: Deca ne mogu da dobiju koronu

Nije istina! Deca se mogu razboleti od koronavirusa, ali srećom, posledice su uglavnom blaže. Istraživanje koje je urađeno na više od 1,3 miliona obolelih u Americi otkrila je da je stopa potvrđenih infekcija kod dece mlađe od devet godina 52 slučaja na 100.000 ljudi. Prosek je bio 400 slučajeva na 100.000 Amerikanaca svih generacija. Istovremeno, među 52.000 prijavljenih slučajeva smrti od korone zabeleženo je samo 16 smrtnih slučajeva osoba mlađih od 18 godina. U retkim slučajevima obolela deca razvila su takozvani multisistemski upalni sindrom (MIS-C) koji podseća na dva retka stanja: sindrom toksičnog šoka i Kavasaki bolest. U studiji objavljenoj 29. juna u časopisu "The New England Journal of Medicine", opisano je 186 slučajeva MIS-C. Gotovo 90 odsto obolelih je hospitalizovano, 80 odsto primljeno na intenzivne nege, dok je dva odsto pacijenata preminulo.

Mit: Znaćete ako se zarazite

Nije istina! Kovid-19 izaziva širok spektar simptoma, od kojih se mnogi pojavljuju kod drugih respiratornih bolesti poput gripa i prehlade. Uobičajeni simptomi uključuju groznicu, kašalj, glavobolju, bolove u grlu, mišićima ili telu, otežano disanje, mučninu i povraćanje. U teškim slučajevima, dobiju upalu pluća, pneumoniju. U početku zaraženi često ne pokazuju nikakve simptome, a neki ih nikad ne razviju. Procenjuje se da je čak 40 odsto slučajeva asimptomatsko.

Mit: Suplementi vitamina C čuvaju od zaraze

Još uvek nema dokaza vitamin C stvara imunitet na koronavirus. Zapravo, ne pomaže ni kod obične prehlade, ali može da skrati njeno trajanje. Vitamin C pomaže kod održavanja imuniteta. Ali prevelika upotreba suplemenata verovatno neće smanjiti rizik od zaraze Kovid-19. Takođe, nije dokazano ni da drugi suplementi za jačanje imuniteta, poput cinka, pomažu u sprečavanju zaraze.

Mit: Nije sigurno primati pakete iz Kine

Glupost! Iz Kine je sasvim sigurno primati pisma ili pakete, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija. Koronavirusi ne opstaju dugo na predmetima kao što su pisma i paketi. Jedna studija je pokazala je da koronavirusi mogu ostati na površinama poput metala, stakla ili plastike čak devet dana, ali površine na pakovranju nisu idealne za preživljavanje virusa. Da bi virus ostao živ, potrebna mu je kombinacija specifičnih uslova kao što su temperatura, nedostatak UV zračenja i vlaga, reč je o kombinaciji koju nećete naći na poštanskim paketima.

Mit: Možete se zaraziti ako jedete u kineskim restoranima

Nije istina! Po toj logici možete izbegavati i italijanske, korejske, japanske i iranske restorane, jer se pandemija razbuktala i u tim zemljama. Novi koronavirus ne utiče samo na Kineze.

Mit: Konzumiranje izbeljivača može da vas zaštiti od zaraze

Nikako! Ne smete da pijete izbjeljivač ili druga kućna dezinfekcijska sredstva, a ne smete ih ni prskati po telu. Reč je o otrovnim materijama koje ako se gutaju mogu da prouzrokuju oštećenja na koži i očima, upozorava Svetska zdravstvena organizacija. Izbeljivač, natrijev hipoklorit, može da izazove kolikvativnu nekrozu, vrstu ćelijskog odumiranja pri čemu ćelije imunološkog sistema razgrađuju mrtvo tkivo i stvaraju lepljivu gnojnu tečnost. Izbeljivač može da ošteti ćelije jer natrijum reaguje sa proteinima i mastima u tkivima osobe u procesu zvanom saponifikacija.

Mit: Konzimiranje alkohola i belog luka štite od Kovida-19

Iako sredstva za pranje ruku na bazi alkohola dezinfikuju kožu, alkohol nema takav učinak nakon gutanja, navodi WHO. Naime, velike količine alkohola mogu da oslabe imunološki sistem i smanje sposobnost tela da se nosi sa zaraznim bolestima. Iako beli luk može da ima neka antimikrobna svojstva, nema dokaza da može zaštititi od Kovida-19, kaže WHO.

Mit: 5G mreže mogu da šire novi koronavirus

Prema WHO-u, virusi, uključujući SARS-CoV-2, ne mogu da putuju mobilnim mrežama bilo koje generacije, pa tako ni 5G. Novi koronavirus širi se uglavnom kroz respiratorne kapljice koje se izbacuju prilikom kašljanja, kijanja ili govora, te putem nečistih površina, pa možda i vazduhom. Uostalom, pandemija se proširila i zemljama u kojima nema 5G mobilnih mreža.

Mit: Izloženost visokim temperaturama sprečava zarazu

Izlaganje Suncu ili visokim temperaturama ne štiti od korone, tvrdi WHO. Virus se širi i veoma vrućim područjima poput Arizone. Takođe, kupanje u vreloj vodi ne štiti od Kovida-19, kaže WHO.

Mit: Nošenje maski može da uzrokuje trovanje CO2

Nošenje medicinskih maski u dužem vremenskom periodu može biti neugodno, ali zbog toga nećete ostati bez kiseonika, niti ćete se otrovati ugljen dioksidom. Isto važi i za N95 maske, kao i za one platnene. Kad nosite zaštitnu masku, vodite računa da vam ona dobro stoji na licu, te da možete normalno da dišete, savetuje WHO.

Izvor: Stil.kurir.rs/Tportal.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još