Ninova nagrade uručena Gordani Ćirjanić

BEOGRAD, 26. januara 2011. (Beta) - Ninova nagrada kritike za najbolji roman objavljen u 2010. godini uručena je u sredu književnici Gordani Ćirjanić za delo "Ono što oduvek želiš" na svečanosti u Skupštini Beograda.

Ćirjanićevoj je nagradu uručio glavni u odgovori urednik Nina Nebojša Spajić, a pokrovitelj Ninove nagrade, kompanija Telekom Srbija, darovala je milion dinara, koje je u obliku velikog čeka književnici uručila direktorka sektora za odnose sa javnošću Telekoma Srbije Milica Marković.

Zahvaljujući na priznanju, Ćirjanićeva je istakla da je "među svim književnim nagradama Nin zadržao ulogu glavnog štambilja za društvenu overu književne vrednosti".

"Usuđujem se da kažem da je Ninova nagrada danas možda važnija nego pre. Zato što u Srbiji... više ne postoji književni život, koji se nekad odvijao kroz agilne listove i časopise, profilisane tribine i druženja u kafani, za šta su čak i pisci imali novaca", istakla je dobitnica.

Prema njenim rečima, u trenutku kada je "vrednovanje književnosti prepušteno novinarima, izdavačima, trgovcima i pljuckarošima,... književne nagrade su ostale možda jedini most između pisca i gotovo sluđenog čitaoca kome se nude u istom pakovanju dobra, osrednja i petparačka literatura".

Pogledajte još