Za agrar iz EU i do 50 miliona evra godišnje

NOVI SAD, 26. januara 2011. (Beta) - Srbija bi po dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji godišnje mogla da dobije i do 50 miliona evra iz pretpristupnih fondova namenjnih poljovriredi i ruralnom razvoju, izjavio je u sredu pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović.

"Srbija će kada dobije status kandidata moći da raspolaže sa značajnim sredstvima iz IPA i IPARD predpristupnih fondova EU, koje ćemo iskoristiti za investicije u poljoprivrednu proizvodnju i razvijanje ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, koja ne moraju biti u direktnoj vezi s poljoprivredom", rekao je Milovanović na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, u Ministarstvu poljoprivrede su upravo iz tog razloga veoma ozbiljno pristupili popunjavanju upitnika Evropske komisije (EK), u kojem se oko 400 pitanja odnosilo na oblast poljoprivrede.

"Oblast koju mi pokrivamo u Upitniku odnosi se na oko 400 pitanja, što pokazuje koje mesto zauzima poljoprivreda u ekonomiji Srbije i koju pažnju ovom sektoru poklanja nekoliko direktorata EK. Naše procene su da bi na godišnjem nivou Srbija iz pretpristupnih fondova mogla dobiti do 50 miliona evra", kazao je Milovanović.

Pogledajte još