Ratari i stočari zakinuti

Milosavljević je rekao da će se i dalje isplaćivati 100 evra po hektaru obradivog zemljišta, te da će se nastaviti sa podsticajnim merama u stočarstvu

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je juče da će Srbija ove godine ostvariti suficit od 700 miliona dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. 

- Nema nijedne privredne grane u Srbiji koja u razmeni sa svetom ostvaruje takav suficit - kazao je Milosavljević na sastanku s leskovačkim stočarima, dodajući da 45 odsto izvoza odlazi u Evropsku uniju, a ostatak u okolne zemlje. 

Milosavljević je naveo da će sektor agrara do kraja godine imati između 1,7 i 1,8 milijarde dolara izvoza, što predstavlja samo trećinu onoga što može da se ostvari u toj oblasti. On je, istovremeno, izrazio nezadovoljstvo što poljoprivrednici, posebno stočari, iz leskovačkog kraja ne koriste sredstva iz agrarnog budžeta Srbije.

- Došli smo do poražavajućeg zaključka da opština Leskovac i jablanički kraj koristi manje od jedan odsto sredstava koja su u agrarnom budžetu namenjena razvoju poljoprivrede i stočarstva - kazao je Milosavljević. Na primedbu stočara da mlekare i klanice smanjuju cene mleka i mesa za iznos premije koju daje Vlada Srbije, Milosavljević je upozorio na moguće sankcije. 

- Sve predstavnike industrije molim da prestanu da na ono što daje država gledaju kao na prostor za povećanje profita, nego da ostave primarnoj proizvodnji - rekao je ministar, upozorivši da će, ukoliko se nastavi takvo ponašanje, klaničari biti izuzeti iz sistema izvoza. 

- Naći ćemo drugi način da se roba izveze, jer ne smemo da dozvolimo da se zatire primarna proizvodnja i da onaj ko stvara ostane bez onoga što mu pripada - kazao je Milosavljević. 

Govoreći o planovima tog ministarstva za narednu godinu, Milosavljević je rekao da će se i dalje isplaćivati 100 evra po hektaru obradivog zemljišta, te da će se nastaviti sa podsticajnim merama u stočarstvu. 

- Posebno ćemo podsticati kvalitet, umatičenje, stvaranje osnove da bi sve što se proizvede u Srbiji moglo da krene put EU i ostalih tržišta - rekao je on, dodajući da će ove godine biti iskorišćena samo četvrtina izvozne kvote bebi bifa od 8.800 tona. Milosavljević je razgovarao i s predstavnicima leskovačke opštine. Obišao je i AD "Meskombinat" u Leskovcu, a u "Porečju" je otkrio bistu osnivača tog poljoprivrednog kombinata Stojana Nikolića.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.