Selidba Gorenja diskriminacija gradova

BEOGRAD, 26. januara 2011. (Beta) - Odluka Ministarstva ekonomije da stimuliše otvaranje fabrike slovenačkog Gorenja u Zaječaru većim budžetskim izdvajanjima nego za Valjevo, pogrešno je sprovođenje decentralizacije i razvnomernog regionalnog razvoja i otimanje stranih investitora, ocenio je u sredu državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

"Za budžet Srbije, kao i za imidž naše države u svetu, krajnje je štetan pristup da se strani investitor podstiče da menja opredeljenje o nastavku proširenja postojeće proizvodnje u istom gradu, tako što će izgraditi fabriku u drugom gradu ako dobije veće stimulacije za novozaposlenog radnika", rekao je Ilić za Betu.

Ilić je naveo da se Gorenju nudi 3.000 evra po novozaposlenom ako napravi novu fabriku na već kupljenom placu u Valjevu, a 10.900 evra ako takvu fabriku izgradi u Zaječaru.

"Ako već nadležne državne institucije ne stimulišu nove potencijalne strane ulagače da dođu i investiraju u Valjevu, zašto se Valjevu otima strani investitor, kojeg je lokalno rukovodstvo samostalno privuklo i dovelo bez 'specifičnih' državnih stimulansa", zapitao je Ilić.

Pogledajte još