Usvojene tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji

STRAZBUR, 26. januara 2011. (Beta) - Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je u sredu rezolucije o zaštiti svedoka, pomirenju i dijalogu zemalja bivše Jugoslavije kao i o obavezi članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina.

Rezolucija "Zaštita svedoka kao kamen temeljac pravde i pomirenja na Balkanu" Žan-Šarl Gardeta usvojena je sa 104 glasa za i bez glasova protiv. Usvojene su i prateće preporuke Komitetu ministara. Od međunarodne zajednice i vlasti Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Kosova traži se da u procesima za ratne zločine u potpunosti zaštite svedoke, jer je to neophodna mera za dostizanje pravde i pomirenja.

Rezolucija "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" Miljenka Dorića usvojena je jednoglasno, kao i prateće preporuke. Tom rezolucijom se međunarodna zajednica i zemlje bivše Jugoslavije pozivaju da preduzmu sve mere kako bi pred lice pravde bili izvedeni svi odgovorni za počinjene ratne zločine.

Rezolucija "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije" izvestioca Pjetra Marsenara usvojena je jednoglasno sa 110 glasova za. Usvojene su i prateće preoporuke. U toj rezoluciji pozivaju se sve zemlje bivše Jugoslavije da obezbede da pitanje nestalih ostane prioritet, da otvore svoje arhive i obezbede finansiranje građanskih inicijativa koje nastoje da popišu žrtve sukoba kako bi se rešilo pitanje nasleđa prošlosti.

Pogledajte još