Stanovi na jugu jeftiniji do deset puta

Iako su cene nekretnina u Beogradu i Novom Sadu u stalnom porastu i bliže se evropskom nivou, u drugim gradovima Srbije to nije slučaj. Cene u pojedinim gradovima su čak i do deset puta manje nego u prestonici, što je posledica čitavog niza faktora, a pre svega konjunkture tržišta i slabe kupovne moći stanovništva. Situacija je najlošija na jugu Srbije. U Nišu, drugom najvećem gradu u zemlji i centru jugoistočne Srbije, prosečna cena stana je oko 1.000 evra po kvadratu. 

Cene se kreću u rasponu od 950 do 1.200 u centru, do 650-750 evra na periferiji, dok je novogradnja stotinak evra skuplja. U agencijama za nekretnine u Nišu ističu da se uglavnom traže mali stanovi, a ređe oni od preko 100 kvadrata, pa ih zato malo ima i u ponudi. 

Izgradnja stanova u Leskovcu je gotovo na izdisaju, gradi se svega nekoliko zgrada sa po dvadesetak stanova. Gradnja je posustala zato što je tražnja veoma slaba. Inače, kvadrat stana u Leskovcu košta oko 500 evra. Slična je situacija i u Vranju, gde kvadrat stana u novogradnji, ukoliko se nađe, košta od 500 do 650 evra, dok su cene starih stanova niže za stotinak evra po kvadratu. Međutim, i po ovako niskim cenama nema prometa, jer malo ko kupuje. 

U Vladičinom Hanu, Surdulici i Dimitrovgradu gradnje nema već nekoliko godina, a kvadrat starih stanova košta od 300 do 450 evra, što znači da se stan od 40 kvadratnih metara može kupiti za desetak hiljada evra.

("Pregled")

Pogledajte još