Film Cinema Komunisto najbolji u Trstu

Beograd, 26. januara - Dokumentarni film „Cinema Komunisto“, rediteljke Mile Turajlić, proglašen je za najbolji film u dokumentarnoj selekciji upravo završenog Trieste Film Festivala u Trstu.

Svoju srpsku premijeru, „Cinema Komunisto“ će imati u subotu, 29. januara, u 20:15h, u velikoj sali Sava centra na zatvaranju ovogodišnjeg Festivala dokumentarnog filma „Sedam Veličanstvenih“.

Ovaj 100-minutni dokumentarni film nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije.

Slika o istoriji jedne zemlje i kolektivnom zadatku njene kinematografije predočena je jedinstvenom kombinacijom intervjua sa glavnim akterima, scena odabranih iz preko 300 domaćih filmova, i do sada neviđenog arhivskog materijala sa snimanja.

Na premijeri se pored rediteljke i autora filma najavljuje i dolazak glavnih aktera koji su pred kamerom svedočili o tom vremenu: glumac Bata Živojinović, direktor „Avala filma“ Gile Đurić i scenograf Veljko Despotović.

Domaća publika će po prvi put imati priliku da vidi ovaj film koji je svoju svetsku premijeru imao u novembru u Amsterdamu u takmičarskoj selekciji najprestižnijeg svetskog festivala dokumentarnog filma IDFA.

Karte za premijeru filma „Cinema Komunisto“ su u prodaji na blagajnama Sava Centra i Bilet Servisa po ceni od 300 dinara.

Detaljnije informacije i trailer filma možete videti na zvaničnom sajtu filma: www.cinemakomunisto.com

Pogledajte još