"Sajam" dobio novog vlasnika

Sajam kupio Željko Vuksanović iz Beograda, po sedam puta višoj ceni od prvobitne, uz obavezu minimalnog investiranja oko 6,4 miliona dinara

Sedamdeset odsto društvenog preduzeća "Leskovački sajam", "simbola grada" na Veternici, prodato je krajem minule nedelje za 126 miliona dinara, što je sedam puta više od prvobitne cene. Kupac je Željko Vuksanović, privrednik iz Beograda, a među zainteresovanima za kupovinu bili su Bratislav Pejčić i Branka Ćulafić, takođe iz Beograda. "Leskovački sajam", inače, ima na raspolaganju četiri sajamske hale i aneks Okruglog paviljona, kao i 15 hektara građevinskog zemljišta u državnoj svojini, precizira se iz Agencije za privatizaciju. 

Prošle godine je "Leskovački" sajam zabeležio prihod od 13,8 miliona, ali je istovremeno ostvaren gubitak od oko sedam miliona dinara, što je ravno negativnom saldu godinu dana ranije. U "Leskovačkom sajmu", tom svojevrsnom simbolu grada tekstila, trenutno je zaposleno manje od 20 radnika, znatno manje nego ranijih godina, što je i razumljivo, jer ovaj kolektiv bogate prošlosti, posle kraha tekstilne industrije, nije u stanju da se oporavi. U poslednje vreme nekoliko je leskovačkih funkcionera izjavljivalo da poznati Okrugli paviljon "Leskovačkog sajma", građevina prepoznatljiva po originalnom izgledu – neće biti prodat! Rukovodstvo opštine Leskovac i urbanisti jedinstveni su u zaključku da se taj objekat izuzme iz privatizacije društvenog kolektiva "Leskovački sajam", ali se to nije dogodilo!

- Osnovni razlog da se sačuva ovaj objekat ne treba nadugačko objašnjavati. Leskovac je bio prepoznatljiv ranijih godina po čuvenim sajmovima. Urbanistički posmatrano, važno je sačuvati ovaj objekat i možda mu dati neku drugu namenu. Naravno, usledila bi rekonstrukcija i u tom pravcu se uveliko radi – kaže Vladimir Kostić, opštinski menadžer. Popularna "šajkača" bila je i ostala zaštitni znak grada i neizbežan motiv na starim razglednicama ovog kraja. Ima je u svim katalozima sajamskih priredbi, a stručnjaci su mišljenja da spaja tradicionalno s modernim. Leskovački sajam je, inače, sagrađen daleke 1961. godine. Od tada i narednih decenija, sve do '90-ih godina minulog veka, sajam je bio "najlepša razglednica grada" i sve do raspada "velike Jugoslavije" najznačajnije mesto za susret tekstilnih fabrika i fabrika tekstilnih mašina iz zemlje, ali i iz inostranstva.

("Pregled")

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.