Tadić otvorio Sigurnu kuću

BEOGRAD, 22. novembar 2007. (FoNet) - Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je danas u Beogradu prvu, namenski sagrađenu, sigurnu kuću za decu i žene žrtve porodičnog nasilja.

Tadić je tom prilikom upozorio da se "institucije nekada suviše iscrpljuju u debatama o rešavanju velikih državnih pitanja, kao što je definisanje državnih granica, ali da ne smeju da zaborave pojedinačne probleme građana".

"Kada rešimo probleme na mikroplanu, kao što je pitanje porodičnog nasilja, imaćemo više kapaciteta da, na nenasilan način, rešavamo probleme sa okolnim državama", istakao je Tadić. On je naglasio da rešavanje problema porodičnog nasilja veoma važno, jer jednom proživljeno nasilje rađa novo.

Akciju izgradnje ovog skloništa pokrenula je Radiotelevizija B92, a kuća je predata Savetovalištu protiv nasilja u porodici.

Predsednik Upravnog odbora B92, Veran Matić, rekao je da glavni uspeh akcije, koju su pokrenuli pre godinu i po dana, nije izgradnja same kuće, već činjenica da je tema porodičnog nasilja nametnuta u javnosti kao jedan od društvenih prioriteta.

Gradnja sigurnih kuća, kako je rekao Matić, planirana je i u Zrenjaninu i Somboru, a razgovara se i o gradnji sličnog objekta u Vranju.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević zahvalila se svima koji su pomogli ovu akciju rečima da je "u Srbiji, nažalost, porodično nasilje mnogo prisutnije, nego što se misli". Kroz savetovalište je, prema njenim rečima, od 2000. godine prošlo više od hiljadu žena i oko 900 dece, a samo ove godine zbrinuli su oko 200 žena.

"Poruka otvaranja ove kuće treba da bude da nasilje ne treba trpeti, jer izlaz uvek postoji", poručila je Stanojević. 

Ova sigurna kuća, površine oko 250 metara kvadratnih, može da zbrine oko 25 osoba, a pored nje se gradi identičan objekat, koji bi trebalo da bude otvoren do kraja godine, čija je izgradnja omogućena zahvaljujući donacijama velikog broja građana i kompanija

Među donatorima koji su podržali akciju su "Simpo", "Erste banka", "Delta holding", "Telenor", "Invej", "Skupština grada Beograda", "Ambasada Kanade", kao i desetine hiljada građana

Pogledajte još