ODGOVORI STRUČNJAKA: Koje maske najbolje štite od koronavirusa?

Otkako je dosta zemalja, među kojima je i Srbija, uvelo obavezno nošenje zaštitnih maski kako bi se smanjila mogućnost prenošenja koronavirusa, građani su postavljali pitanje koje maske su najefikasnije. Novinari Gardijana, u saradnji sa stručnjacima, odgovorili su na najčešća pitanja njihovih čitalaca.

Da li je važno kakvu masku nosimo?

Da, jer različite vrste maski nude različite nivoe zaštite. Maske N95 nude najviši stepen zaštite od Kovida-19, a zatim slede hirurške maske. Međutim, N95 maske su skupe, nema ih mnogo u ponudi, doprinose uvećanju otpada na deponijama i neugodno ih je nositi tokom dužeg perioda. Čak i zemlje koje su od građana zahtevale obavezno nošenje maski saglasne su da ove maske treba da budu rezervisane za zdravstvene radnike ili osobe koje spadaju u rizične grupe.

Dokazi o tome kakvu zaštitu pružaju papirne maske za jednokratnu upotrebu ili platnene maske za višekratnu upotrebu manje su poznati, ali i dalje se smatra da nošenje bilo koje maske smanjuje širenje koronavirusa.

Da li je bolje nositi papirne hirurške maske za jednokratnu upotrebu ili platnene maske?

Dokazi o efikasnosti upotrebe bilo kojih maski, osim hirurških, još uvek se istražuju. Sve ukazuje na to da je bolje nositi masku od bilo kog materijala nego nijednu, ali tačni parametri koje maske su najbolje i u kojoj meri štite vlasnika i ljude koji se nalaze oko njih još se utvrđuju.

Jedna američka studija istražila je koji materijali iz domaćinstva najbolje uklanjaju čestice prečnika od 0,3 do jednog mikrona, što je tipična veličina virusa i bakterija, i zaključila da su dobre opcije za izradu maski vreće od usisivača, pamuk ili više slojeva materijala. Šal i marama bili su manje efikasni, ali ipak su "zarobili" delić čestica.

Kako da bezbedno stavimo masku?

Pre nego što stavite masku dobro operite ruke sapunom i vodom. Prekrijte usta i nos maskom i pazite da ne postoje praznine između vašeg lica i maske. Izbegavajte da dodirujete masku dok je koristite i, ako to radite, obavezno operite ruke. Masku zamenite kada postane vlažna. Kada skidate masku uhvatite je za lastiš ili trake kojima je bila vezana, bez dodirivanja prednje strane, i bacite je odmah u kantu ili, ako je maska za višekratnu upotrebu, u mašinu za pranje veša.

Koliko često treba da peremo masku?

Masku treba oprati nakon svake upotrebe.

Da li je zbog upotrebe maski ugrožena životna sredina?

Mnoge maske napravljene su od slojeva plastike i predviđene su za jednokratnu upotrebu. Prema analizi naučnika sa univerziteta u Londonu, ukoliko bi svaka osoba u Velikoj Britaniji koristila jednu masku za jednokratnu upotrebu svakog dana u godini, stvorilo bi se dodatnih 66 hiljada tona kontaminiranog plastičnog otpada.

Kada bi stanovništvo koristilo maske za višekratnu upotrebu značajno bi se umanjio plastični otpad i uticaj na bilo kakve klimatske promene. Prema dostupnim dokazima, maske za višekratnu upotrebu obavljaju većinu funkcija maski za jednokratnu upotrebu, ali bez stvaranja nepotrebnog otpada.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još