Za fabrike 61 milion evra

Za godinu dana obezbeđeno gotovo 11.000 novih radnih mesta i 300 miliona evra grinfild investicija

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja juče je, u okviru četvrtog ciklusa programa podsticaja investitorima, koji sprovodi SIEPA na osnovu posebne vladine uredbe o privlačenju direktnih investicija, ministar Mlađan Dinkić potpisao ugovore o grinfild investicijama s novih sedam kompanija, četiri strane i tri domaće, koje će ukupno investirati bezmalo 60,8 miliona evra i zaposliti 3.099 radnika, a to će biti podržano sa više od 7,2 miliona evra bespovratnih sredstava iz Nacionalnog investicinog plana. Javni poziv za peti prijavni ciklus već je u toku. Prema rečima ministra Dinkića, za prvih godinu dana realizacije programa po ovom osnovu otvoreno je gotovo 11.000 radnih mesta i obezbeđeno 300 miliona evra investicija, a još značajnija sredstva za ove namene previđaju se i u budžetu za narednu godinu. Sa realizacijom i ovog programa, Dinkić je uveren da će se ostvariti i cilj ovog ministarstva − da Srbija za pet godina prepolovi svoju nezaposlenost. 

Najveći dosadašnji podsticaj − 6.000 evra po novozaposlenom - dobila je švedsko-makedonska kompanija "Seavus", koja će po prvi put kod nas, otvaranjem istraživačkog centa u Nišu i zapošljavajući 56 visokoobrazovanih mladih kadrova, investirati u razvoj informatičkih tehnologija i elektronike, namenjenih i izvozu. Nakon Valjeva, s drugom grinfild investicijom počinje italijanska kompanija "Golden ledi", koja će u svojoj novoj fabrici u Loznici zaposliti 850 radnika, proizvodeći gotove proizvode. Zbog toga, a i činjenice da je taj novi asortiman namenjen izvozu, umesto po 2.000, dobila je po 3.000 evra bespovratne pomoći po novozaposlenom. 

Ugovor je potpisala i kiparska firma "Kloting", koja će u novoj tekstilnoj fabrici u Doljevcu zaposliti čak 1.400 radnika. Sa podsticajnim sredstvima iz NIP-a sada može da računa i nemačka kompanija "Gramer", koja investira u novu fabriku u Aleksincu, obezbeđujući zaposlenje za 510 radnika. Ugovore su potpisale i tri domaće firme − "PD Drvopromet", koji gradi pogon u Despotovcu, "Makom", u čijoj će novoj fabrici ambalaže i gajbi za voće i povrće u Irigu posao dobiti 140 radnika, i "Medaki", koja investira u pogon konfekcije u Novom Pazaru. 

Dinkić je juče podsetio da je u prva tri ciklusa bespovratna sredstva dobila 31 kompanija, među kojima 17 stranih, a iz NIP-a je po tom osnovu izdvojeno 15,6 miliona evra.

("Pregled")

Pogledajte još