Sniziti cene naknada za korišćenje voda

BEOGRAD, 27. januara 2011. (Beta) - Proizvođači mineralnih voda Srbije saopštili su u četvrtak da od države zahtevaju smanjenje naknada za korišćenje voda za skoro četiri puta, odnosno na nivo naplate u Evropskoj uniji, kako im proizvodnja ne bi bila ugrožena.

"Proizvođači mineralnih voda trenutno plaćaju naknadu za korišćenje voda u iznosu većem od 11 evra po kubnom metru, dok je u EU, najveća naknada te vrste iznosi tri evra po kubnom metru", rekla je predsednica Upravnog odbora Udruženja proizvođača mineralnih voda Srbije Zorica Vukčević-Kljajić na sasatanku u Privrednoj komori Srbije.

Zorica Vukčević-Kljajić, koja je i direktorka operacija u "Knjaz Milošu", navela je da je u proteklih pet godina ta kompanija za naknade državi i lokalnoj samoupravi uplatila 20 miliona evra, što je trebalo da se iskoristi za obnavljanje i održavanje vodenih resursa, ali do toga nije došlo.

Direktorka Poslovne zajednice proizvođača mineralnih voda Srbije Branka Šerović kazala je da je prošle godine naknada za korišćenje vode iznosila 1,2 dinara po litru, a da se ove godine očekuje povećanje od oko pet procenata, što će dodatno uticati na povećanje cena proizvoda.

Pogledajte još