Mubarak poziva na dijalog uoci masovnih protesta

KAIRO, 27. januara 2011. (Beta-AP/AFP) - Vladajuća partija predsednika Egipta Hosnija Mubaraka saopštila je u četvrtak da je spremna za dijalog sa demonstrantima, a u toj zemlji se u petak očekuju masovni protesti koje će predvoditi laureat Nobelove nagrade Mohamed El Baradej.

Generalni sekretar Nacionalne Demokratske Partije Safvat El-Šarif, pozvao je demonstrante na razgovore, ali je i na njih i na policiju apelovao da se uzdrže od nasilja na protestima koji se očekuju posle redovne molitve petkom.

Nemiri koji se nastavljaju u Egiptu, prema izveštajima agencija doživeće vrhunac u petak kada će se među demonstrantima pojaviti dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed El Baradej koji u Egiptu uživa veliki ugled i važi za jednog od oštrih kritičara režima predsednika Hosnija Mubaraka.

Na istoku zemlje u Suecu i okolini i u četvrtak je bilo oštrih sukoba. Demonstranti su zapalili molotovljevim koktelima jednu vatrogasnu stanicu, a policija je odgovorila suzavcem, gumenim metcima i vodenim topovima. Do sada je u protestima poginulo šestoro ljudi a jedna žrtva zabeležena je i u četvrtak na severu Sinajskog poluostrva.

Pogledajte još