Odata pošta žrtvama holokausta u Aušvicu

VARŠAVA, 27. januara 2011. (Beta) - Predsednici Nemačke i Poljske, Kristijan Vulf i Bronjislav Komorovski, odali su u četvrtak u nekadašnjem nacističkom logoru Aušvic-Birkenau počast preživelim logorašima i žrtvama holokausta apelujući na svet da ne zaboravi stradanja Jevreja.

"Naziv Aušvic, kao nijedan drugi, simbol je zločina Nemaca nad milionima ljudi. Ispunjava nas, Nemce, stidom. Snosimo za to istorijsku odgovornost koja je u potpunosti nezavisna od individualne krivice. Ne smemo nikada da dopustimo da se takvi zločini ponove", rekao je Vulf pred Spomenikom žrtava logora.

U svetu se obeležava Dan sećanja na žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu. Nemački predsednik posebno je odao priznanje spremnosti nekadašnjih žrtava da krenu u proces pomirenja sa Nemcima i naglasio da je to za Nemce velika sreća.

U govoru na mestu gde su njegovi sunarodnici tokom Drugog svetskog rata ubili oko 1,1 milion ljudi, Jevreja i pripadnika drugih evropskih naroda, nemački predsednik podržao je apel da međunarodna zajednica prikupi sredstva da se očuva logor koji polako nagriza zub vremena.

Poljski predsednik Komorovski označio je Aušvic za mesto u kome se prikazuju sećanja na sve stravične zločine Drugog svetskog rata.

Pogledajte još