A CENA PRAVA SITNICA: Italijansko ostrvo Galinara prodato bogatom Ukrajincu

Ostrvo Galinara na koje je u 4. veku pred arijanskim progonima pobegao Sveti Martin, a koje je poslednjih 40 godina bilo u vlasništvu devet porodica iz Ligurije i Pijemonta, prodato je bogatom Ukrajincu za 10 miliona evra. Kuće koje su bile u vlasništvu katoličke crkve prodate su istom kupcu za još nekoliko miliona evra.

Ostrvo Galinara kupio je Aleksandar Bogoslajev, 42-godišnji ukrajinski biznismen koji već poseduje nekoliko kompanija na Azurnoj obali. Kako navodi list "Korijere dela Sera", Aleksandar je sin uglednog političara i industrijalca Vjačeslava Bogoslajeva vlasnika kompanije "Motor sič" koja je dugo vremena bila jedan od vodećih svetskih proizvođača motora za avione, rakete i helikoptere i koja je od davnina snabdevala rusku avijaciju.

Ostrvo se nalazi na ligurijskoj obali između Albenga i Alasija, a svoje neobično ime duguje divljim kokoškama ("gallina" na italijanskom znači kokoška) i bilo je mesto na koje su se povlačili hrišćanski velikodostojnici, najpre Svetog Martina iz Tarsa koji je pobegao pred progonima arijanaca, a potom i pape Aleksandra III koji se ovde sklonio pred naletom krstaša Fridriha Barbarose 1162. godine.

Na ostrvu je postojao i Benediktinski manastir koji je krajem 14. veka polako počeo da propada, a danas su od njega ostale samo ruševine, kula iz 16. veka i mala neogotička crkva. Vatikan je potom dozvolio korišćenje ostrva familijama i veskovima iz Albenga, da bi sredinom 19. veka ostrvo privatizovao Leonardo Gastaldija.

Tokom Drugog svetskog rata Nemci su na ostrvu iskopali kanale u koje su smeštali oružje i eksploziv. Đenovljanski industrijalac, Rikardo Diana, 1960. godine sproveo je struju i vodu na ostrvo i izgradio malu luku. Na vrhu ostrva nalazi se prelepa vila sa bazenima i terasama koja je sedamdesetih podeljena na devet porodica.

Međutim, gvozdena pravila kojih su vlasnici morali da se pridržavaju s obzirom na to da je ostrvo proglašeno za zaštićeni park prirode, brojni problemi koje su pravili lokalni ribari koji su kidali vodovodne cevi i električne kablove, najezde turista i nedostatak privatnosti, naterao je vlasnike da donesu odluku i prodaju ostrvo bogatom nasledniku iz Ukrajine.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još