MINERALI: Telo ne može da ih stvori, morate da ih unosite jer su neophodni, ali budite oprezni!

Minerali učestvuju u građi tela, bitni su sastojci telesnih tečnosti i tkiva i potrebni su za normalno funkcionisanje, ali je važno da znamo da ih moramo svakodnevno unositi jer organizam ne može sam da ih proizvede.

Naše telo je kompleksan mehanizam i često su one stvari kojih je potrebno jako malo, ključne za njegovo opšte zdravlje. U ovu grupu možemo svrstati brojne minerale koji su telu neophodni, a činjenica da su neki od njih potrebni u vrlo malim količinama, ne znači da su i manje važni.

Koji minerali su telu potrebni i u kojim količinama?

Svaki mineral učestvuje u određenim funkcijama u organizmu, a količine koje su potrebne zavise od uzrasta, pola, fiziološkog stanja poput trudnoće ili dojenja, kao i zdravstvenog stanja. Pravilna ishrana može zadovoljiti potrebe za mineralima kod većine populacije i tome treba težiti.

Da li su suplementi dobro rešenje?

Zbog savremenog načina života, često po slobodnom nahođenju pribegavamo uzimanju suplemenata koji su naizgled lakša opcija za nadoknađivanje svih elemenata koji su organizmu potrebni. Međutim, važno je da budemo oprezni jer svaki suplement može imati dobre i loše efekte po zdravlje i uvek ih treba uzimati u konsultaciji sa lekarom ili farmaceutom.

Suplementi mogu kompenzovati nedostatke koji nastajuu određenim situacijama i tada se uzimaju ciljano, ograničeno i pod kontrolom, ali nikako nisu zamena za uravnoteženu i pravilnu ishranu. Minerali u suplementima sukoncentrovani u određenoj dozi i sintetisani u specifičnim hemijskim oblicima, od kojih neki, zbog slabe apsorpcije u digestivnom traktu, ne mogu biti dovoljno iskorišćeni. Tako je moguće da čak i uzimanjem nekog dodatka ishrani ne postignete željeni rezultat. Uzimanje minerala kroz suplemente predstavlja i određeni rizik zbog moguće reakcije sa drugim lekovima koje koristite. Zbog toga je jako važno ne uzimati ih proizvoljno i uvek se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom. Tu je i mogućnost prekomernog unosa nekog minerala kroz suplemente što može izazvati više štete nego koristi. Tako na primer, povećan unos magnezijuma iz prirodnih izvora (semenke, orašasti plodovi, integralne žitarice, mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće, voda prirodno bogata ovim mineralom) ne može izazvati poremećaje u funkcionisanju organizma dok nekontrolisanim unosom suplementa sa ovim mineralom može izazvati dijareju i grčeve u stomaku.

Neke kategorije hrane i pića prirodno, u svom izvornom obliku, ne sadrže pojedine minerale, već su im oni veštački dodati u većoj ili manjoj količini. Tada je važno da, kao i kod suplemenata, pažljivo čitate deklaracije i procenite da li vam je ta namirnica potrebna i u kojoj količini je možete bezbedno konzumirati bez neželjenih posledica za zdravlje.

Dakle, dileme nema - namirnice koje su prirodno bogate određenim mineralima su najbolji izbor za zadovoljavanje dnevnih potreba organizma za ovim elementima. Zbog toga unesite sve neophodne minerale pravilnim odabirom hrane i vode koju konzumirate, a suplementima pribegavajte samo onda kada vam to preporuči vaš lekar.

Izvori: EFSA NDA Panel. Scientific Opinion on the dietary reference values for sodium. EFSA Journal 2019;17(9):5778, 191 pp.
Regulation (EU) No 1169/2011 of the European Parliament and of the Council on the provision of food information to consumers.
Regulation (EC) No 1924/2006 of the European Parliament and of the Council on nutrition and health claims made on foods
NIH National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheets.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još