GRADILIŠTE NA GRADILIŠTU: Restauracija orgulja u Notr Damu trajaće četiri godine

Počeli su radovi na obnovi i restauraciji simfonijskih orgulja koje se nalaze u najznamenitijoj pariskoj crkvi Notr Dam, uništenoj u požaru u aprilu prošle godine.

U požaru koji je zahvati poznatu parisku katedralu orgulje nisu bile zahvaćene plamenom, te su pretrpele relativno mala oštećenja od vode tokom gašenja požara. Ipak, dragoceni instrument je bio prekriven olovnom prašinom, a pojedini delovi su oštećeni zbog izuzetno visokih temperatura.

Kako prenose francuski mediji, radovi počinju preciznim razmontiranjem konzola koje se sastoje od manuala, klavijatura koje se sviraju rukama i pedalnih klavijatura koje se sviraju nogama, a potom i ostalih delova orgulja.

Očekuje se da će čišćenje i restauracija vrednog instrumenta trajati od 2021. do 2024. godine, a samo rastavljanje 8.000 orguljaških cevi i ostalih delova moglo bi potrajati do kraja godine.

Obnova orgulja biće svojevrsno "gradilište na gradilištu", napominje specijalni poverenik za obnovu Notr Dama, Žan-Luj Žoržijen, i dodaje da je taj proces izuzetno značajan za celokupnu obnovu katedrale.

Žoržijen veruje da bi instrument mogao biti spreman na petu godišnjicu od izbijanja požara, za kada je francuski predsednik Emanuel Makron obećao kraj svih radova na Notr Damu.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.