LETO 2020: Nataša Pavlović - Turizam trpi najveću štetu izazvanu korona-krizom

U pripremi je još jedna online konferencija u organizaciji kompanije Color Media Communications. Ovog puta tema je turizam Srbije, regiona i sveta u doba koronavirusa.

Svi zainteresovani će konferenciju moći da prate preko You Tube kanala Color Media Communications ( https://youtu.be/hD42xvyqtXE ) i sajta konferencije ( http://communications.rs/turizam2020/ ).

Konferencija će se održati u utorak, 11. avgusta, sa početkom u 11 sati.

Kako posluju Turističke organizacije i agencije u letnjoj sezoni 2020., u toku pandemije virusa korona? Na koji način su se privremeno, odnosno trajno, promenile navike putnika i kako će izgledati turizam u Srbiji, regionu i svetu u narednih godinu dana? Na ova i još mnoga druga pitanja koja se odnose na turizam u doba korone odgovore možete čuti u sklopu online konferencije LETO 2020: Turizam u regionu u godini koju je "pojela korona" koju možete pratiti OVDE.

Ovim povodom, razgovarali smo sa Natašom Pavlović, direktoricom Turističke organizacije Vojvodine.

Vojvodina u doba korone - Kako teče turistička sezona u Vojvodini u odnosu na ranije godine?

- Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Vojvodinu je za prvih šest meseci 2020. godine posetilo 111.605 turista što je za 54% manje nego u istom periodu 2019. godine.
Broj ostvarenih noćenja iznosi 288.490, što je za 50% manje u odnosu na 2019. godinu. Međutim, subvencionisanje odmora putem vaučera koje je pokrenulo Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija je dalo pozitivne rezultate, naročito kada je reč o seoskom turizmu. Naime, popunjenost privatnog smeštaja, naročito u seoskim sredinama je na znatnom nivou za mesec avgust i prvu polovinu septembra, što saznajemo iz potojećih rezervacija.

Kako je koronavirus uticao na turizam u vašem regionu? Kakve su procene, kolika je naneta šteta?

- Koronavirus je naneo štetu celokupnoj ekonomiji, gotovo svih država u svetu. Turizam je delatnost koja je pretrpela najveću štetu. Onemogućen je rad turističkih agencija, smeštajnih i ugostiteljskih objekata. Možda su najveću štetu pretrpele turističke agencije, jer nakon ukidanja vanrednog stanja, grupne posete su nosile visok stepen rizika i putnici su putovanja organizovali uglavnom samostalno. Takođe, otkazane i odložene su sve bitne manifestacije, koje su u znatnoj meri doprinosile velikoj turističkoj poseti u Vojvodini.

Kako korona menja naše navike u vezi sa putovanjima, kako će izgledati planiranje odmora i sama putovanja u našoj skorijoj budućnosti?

- Ljudi još uvek žele da putuju i ta potreba se neće promeniti. Promeniće se odnos pri izboru destinacija i smeštaja, jer će prevoznici, hotelijeri i ugostitelji dodatno nagledati i čistiti okruženje i tako turistima omogućiti komforniji ambijent za boravak. Putnici koji uplaćuju putno osiguranje, će sigurno, voditi računa da li su u okviru tih paketa obuhvaćeni svi troškovi u slučaju infekcije koronavirusom.

Koje biste ture i gradove preporučili za obilazak u Vojvodini? 

- Teško je izdvojiti najaktraktivniju destinaciju, jer Vojvodina nudi širok spektar mogućnosti za odmor. Pošto je u toku letnja sezona, najveće interesovanje turista je usmereno ka kupalištima u Vojvodini. Širom Vojvodine nalaze se mnogobrojna uređena kupališta na rekama i jezerima, kao i bazenski kompleksi u sklopu smeštajnih objekata, takođe i termalni bazeni u banjama.

Kroz dva panela pratiocima će se obraditi predstavnici Turističkih organizacija Srbije, Vojvodine, Novog Sada, Zlatibora, Vrnjačke banje, Tivta, JUTA-e i najvećih privatnih turističkih agencija.

Kompletan program, satnicu i učesnike konferencije možete pogledati OVDE.

 

Pogledajte još