"Publikumov" kalendar

Kalendarom "Vodič za život", Publikum obeležava 15. godinu postojanja i izlaženja kultnog merača vremena.

"Vodič za život" sjedinjuje dve celine: konceptualno-tematski vodič za uspešan život u 2008, koji je dizajnirao Šon Adams, i 12 kalendarskih strana s radovima renomiranih dizajnera iz Srbije, Kine, Afrike, Bosne, Kanade, Velike Britanije, Slovenije i SAD.

Gostujući dizajneri pozvani su da ilustruju ono što obično smatramo sekundarnim sadržajem svakog kalendara – brojeve koji obeležavaju datume u mesecu. Na ovaj kreativni izazov odgovorili su stvarajući, od inače sterilnih cifara, izuzetne i maštovite kreacije, svako na sebi svojstven način. Posebno su sveža rešenja domaćih dizajnera – Igora Oršolica (decembar) i Vladana Srdića (juli), dok je Chip Kid (april), trenutno najuticajniji dizajner u SAD i dobitnik nacionalne nagrade za dizajn u 2007, zagonetan i provokativan...

Šon Adams iz "AdamsMoriok, Inc." kreirao je stranice "Vodiča za život", gde su vizuelno spojene želje i ciljevi svojstveni svakoj novoj godini. Njegove ilustracije na maštovit i duhovit način odslikavaju savete za skladan život u sledećoj godini: Budi OK sam sa sobom, Vežbaj svaki dan itd. Posebno zabavan interaktivni sadržaj predstavlja upitnik – Da li si katastrofa za zabavljanje?

Debi Milman (Debbie Millman) je član uredničkog tima Publikum kalendara 2008, zajedno s kreativnim direktorom Đorđem Milekićem i urednicom Nadom Rajičić. Milmanova je poznati brending strateg i partnerka u "Sterling Brands", jednoj od vodećih kompanija za brending u SAD, čiji su klijenti "Gillette", "Star Wars", "Nestle", "Pepsi".

Zanimljivo u vezi s Publikumovim kalendarom jeste da je to neprofitabilni projekat, da njegov tiraž, bez obzira na potražnju, skače za samo jedan broj godišnje, nikad se neće prodavati, a umetnici rade volonterski.

Pošto je većina umetnika koji rade za ovaj kalendar već afirmisana i nije im potrebna reklama, jedan od motiva je i prestiž koji kalendar već ima. Motiv je, takođe, i promocija umetnosti.

Ovaj broj kalendara promoviše nadu kao jedan od načina življenja, u okruženju u kome su štrajkovi, siromaštvo, glad i politička turbulencija realnost. Publikum kalendar možemo posmatrati i kao most saradnje, razmene ideja i energije između umetnika. To jasno pokazuje i naslovna strana ovogodišnjeg broja.

S druge strane, ko uopšte može da dobije ovaj kalendar? Malo-veliko remek-delo s jasnim porukama, slikama punim simbolike, koje govore više od reči. Vodič kroz ljudske navike, nacionalnu kulturu, svakodnevni život,... trebalo bi svako da ima. Ili da bar ima mogućnost da ga kupi.

Kalendar je, međutim, dostupan samo "odabranim" grupama. Neki bi rekli da je to elitizam. U svakom slučaju, nemogućnost da se kalendar poseduje doprinosi sve većem interesovanju i potvrđuje jedinstvenu reputaciju ovog projekta.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još