POMOĆ PRI LEČENJU ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: Skoro 2.000 osoba u Srbiji doniralo krvnu plazmu

U Srbiji je skoro 2.000 osoba koje su se opravile od virusa korona doniralo krvnu plazmu za lečenje obolelih.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopšteno je da se do tih podataka došlo zahvaljujući platformi "Doniraj plazmu", koja je dodatno unapređena kako bi bila olakšana komunikacija sa donatorima.

Unapređenje podrazumeva i platformu "RapidPro", koju je Unicef donirao Vladi Srbije, a uspostavili su je u aprilu Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Institut za transfuziju krvi Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić rekla je da je projekat prikupljanja i primene antikovid 19 plazme započeo u aprilu.

Ona je navela da se plazma prikuplja u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Beogradu i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, te da je planirano i prikupljanje u zavodima za transfuziju krvi u Nišu, Kragujevcu i Užicu.

"RapidPro" je proizvela Unicefova globalna Laboratorija za inovacije u saradnji sa firmom za razvoj softvera "Niaruka", a pokrenuo ga je Unicefov Globalni inovacioni centar 2014. godine.

To je besplatna platforma otvorenog koda koja omogućava automatizovanu komunikaciju i prikupljanje podataka putem SMS-a i društvenih mreža.

Izvor: Srna
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još