Marej preko Ferera u finalu Australian Opena

BEOGRAD, 28. januara 2011. (Beta) - Britanski teniser Endi Marej plasirao se u petak u finale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu pošto je pobedio Španca Davida Ferera sa 3:1 u setovima (4:6, 7:6, 6:1, 7:6).

Meč je trajao tri sata i 56 minuta, Marej je iz 11 pokušaja šest puta oduzeo servis protivniku, koji je od 18 brejk lopti iskoristio pet.

Britanac je imao i 60 direktno osvojenih poena, u odnosu na 34 Fererovih, ali i 63 grešaka, dok je Španac imao 34.

Marej će u nedelju od 9.30 igrati drugi put uzastopno u finalu Australijan opena i pokušaće da postane prvi Britanac osvajač grend slem trofeja od 1936. godine i Freda Perija.

Peti teniser sveta Marej će za trofej igrati protiv trećeg igrača sa ATP liste, srpskog tenisera Novaka Đokovića, koji je u četvrtak pobedio Švajcarca Rodžera Federera posle tri seta.

Oni su do sada igrali sedam međusobnih mečeva, Đoković je pobedio četiri puta, ali je u poslednja tri meča uspešniji bio Britanac. Poslednji put igrali su 2009. godine, na Mastersu u Majamiju, kada je Marej pobedio sa 6:2, 7:5.

Đoković je 2008. godine osvojio Australijan open, a Marej je prošle godine igrao u finalu protiv Federera, kada je izgubio posle tri seta.

"Očekivao sam težak meč, David je neverovatan sportista. On je u neverovatnoj formu, kao zid je, nemoguće ga je probiti. Počeo sam malo nervozno", rekao je Marej koji je u drugom setu uspeo da spasi set loptu.

"Nećete mi verovati, nisam bio svestan rezultata, mislio sam da je 4:3. Bio sam koncentrisan na igru, možda mi je to pomoglo. Dobro sam igrao, David je posle izgubio ritam, a ja sam pogađao udarce", dodao je Britanac.

Peti teniser sveta rekao je da je imao problema sa povredom leve noge, ali da je to u završnici turnira normalno.

"U ovoj fazi svi imaju probleme, pošto su turniri fizički mnogo zahtevni. Idem odmah u kadu sa ledom da se oporavim", rekao je Marej.

On je dodao da očekuje oštar meč protiv Đokovića.

"U prvom finalu nisam znao šta se dešava ni koji je rezultat. U sledećem je bilo bolje, a nadam se da će sada biti još bolje. Verovatno će u nedelju biti lakše nego u prethodna dva finala protiv Federera. Biće teško, Novak igra dobro u Melburnu", rekao je Marej.

"Sličnih smo godina, sličnog iskustva, prijatelji smo. Mnogo puta smo trenirali zajedno tako da nekih tajni nema. Očekujem oštar meć", dodao je Marej.

Pogledajte još