Završeno zasedanje PS SE u Strazburu

STRAZBUR, 28. januara 2011. (Beta) - Raspravom o socijalnim pitanjima, preventivnim merama zdravstvene zaštite i promovisanju aktivnog starenja, u Strazburu je u petak završeno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE).

Zasedanje koje je trajalo od 24. do 28. januara obeležilo je usvajanje rezolucije o trgovini ljudskim organima na Kosovu izvestioca Dika Martija.

Tom rezolucijom usvojenom 25. januara međunarodna zajednica i vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani pozivaju se da preduzmu mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i posle sukoba na Kosovu.

Skupštini se u sredu 26. januara obratio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je pozdravio usvajanje Martijeve rezolucije i zatražio hitnu, potpunu i nezavisnu istragu o optužbama iz tog dokumenta. Tadić je u obraćanju poslanicima rekao da je za Srbiju pomirenje strateški i moralni imeprativ i pozvao zemlje regiona na zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala.

Skupština je u sredu 26. januara usvojila još tri rezolucije koje se tiču bivše Jugoslavije - "Zaštita svedoka kao kamen temeljac pravde i pomirenja na Balkanu" Žan-Šarl Gardeta, "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" Miljenka Dorića i "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije" Pjetra Marsenara.

Pogledajte još