SKINITE VIŠAK KILOGRAMA: Izbacite suvišan šećer iz organizma za deset dana

Ako se borite s viškom kilograma i pokušavate da smršate, sigurno ste doživeli fazu kada se kilogrami više ne tope. Ako je odgovor "da" na bilo koje od sledećih pitanja, onda vam je definitivno potreban ovaj detoksikacioni program.

Dijabetes:

- Da li imate preddijabetes ili dijabetes tipa 2?
- Da li imate veliki stomak?
- Da li patite od prekomerne težine?
- Da li osećate snažnu želju za slatkišima i ugljenim hidratima?
- Da li imate problema s gubitkom telesne težine?
- Da li imate visoke trigliceride, nizak HDL (dobar) holesterol ili povišen šećer u krvi?

Zavisnost od hrane:

- Da li jedete i kada niste gladni?
- Da li osećate tromost nakon jela?
- Da li se osećate loše zbog prehrambenih navika ili izbegavate određene aktivnosti zbog ishrane?
- Da li se osećate loše kada smanjite unos šećera i belog brašna?
- Da li su vam neophodne nezdrave namirnice da biste se osećali dobro?

Analiza trenutne situacije

Zavisnost od hrane je jednaka kao i zavisnost od droga. Ne možete da se odviknete preko noći, ali ni da se naviknete na nezdrave namirnice ili velike i učestale količine. Prvo što treba da uradite jeste da se smirite i napravite analizu trenutne situacije. Razmislite o tome koliko kilograma želite da izgubite, koliko dugo će to trajati, koju metodu za skidanje kilograma ste odabrali i slično.

Ono što svakako morate da uradite jeste da prestanete da konzumirate slatkiše, veštačke zaslađivače i sve oblike šećera. Oni samo usporavaju metabolizam, skladište masti u telu i podstiču žudnju za hranom. Zatim morate da eliminišete svu hranu koja sadrži trans masti. Pročitajte deklaraciju pre kupovine namirnica i ograničite se na sveže i neprerađene.

Izbegavajte kalorične napitke

Pića koja sadrže šećer ili neku vrstu veštačkog zaslađivača imaju više kalorija nego što možete da zamislite. Pokušajte da izbegnete gazirane napitke, sokove, sportske i energetske napitke, ledeni čaj, kafu s dodacima i slično. Šećer iz tih napitaka ide direktno u vašu jetru gde otežava i usporava probavu.

Uvedite više proteina u ishranu

Započnite dan s obilnim proteinskim doručkom i imaćete više energije. To će sprečiti preterani unos hrane tokom dana i dati vam energije za sve aktivnosti. Takođe, konzumirajte zdrave namirnice između obroka poput orašastih plodova ili raznih semenki. Meso neka bude glavni obrok, ali pripazite na količinu koja ne sme da bude veća od vašeg dlana.

Jedite zdrave ugljene hidrate

Verovatno ne znate da je povrće bogato ugljenim hidratima i da možete da ga konzumirate onoliko koliko vam se sviđa. Brokoli, karfiol, kelj, špargle, grašak, pečurke, luk, tikvice, paradajz, komorač, patlidžan, artičoke i paprike trebalo bi da budu prvi na vašem spisku. Izbegavajte krompir, slatki krompir, žitarice i pasulj.

Ne izbegavajte masti

Nemojte izbegavati masnoće jer se od njih nećete ugojiti. One održavaju dužu sitost i daju dodatnu energiju i snagu. Slobodno konzumirajte maslinovo ulje, kokosov maslac i druge izvore omega 3 masti.

Očekujte povremenu žudnju za hranom

Kada padne šećer u krvi, telu je potrebo dati dodatno gorivo. Pre nego što dođete do automata sa slatkišima i nezdravim grickalicama ili restorana s brzom hranom, setite se da je vaše telo hram i da su to bezvredne kalorije. Uvek morate da budete spremni na takve situacije. Unapred pripremite paketić orašastih plodova, voća, povrća, lososa ili nečeg drugog.

Rešite se stresa

Stres je naš neprijatelj i trebalo bi da ga svedemo na minimum ili u potpunosti eliminišemo. Kortizol, koji se luči kad smo pod stresom, podstiče glad i to obično za nezdravom hranom. Kada ste pod stresom i osetite želju za grickanjem nečega što ne biste smeli, pričekajte koji minut i duboko udahnite. Istraživanja pokazuju da duboki udisaji aktiviraju vagus, snop nerava koji šalje signale iz mozga u stomak, ali i umiruje simptome stresa.

Smirite upalu

Upala izaziva neravnotežu nivoa šećera u krvi i podstiče glad. Dokazano je da drugi izvor šećera i trans masti kao što su gluten i mlečni proizvodi, mogu da izazovu upale u telu. Pokušajte da ih izbacite iz ishrane u ovih 10 dana. U početku će biti teško jer je telo naviklo na te namirnice, ali nakon nekoliko dana će se oporaviti od šoka. Osećaćete se bolje i imaćete više energije.

Spavajte

Nedostatak sna podstiče glad, posebno za šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima. Te namirnice stvaraju neravnotežu u hormonima, stoga tokom noći obezedite barem 8 sati sna.

Izvor: Prva.rs/Centarzdravlja.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još