Procedura izbora novog ministra

BEOGRAD, 28. januara 2011. (Beta) - Mandat Tomice Milosavljevića, koji je podneo ostavku na funkciju ministra zdravlja prestaće nakon što Skupština Srbije bez rasprave bude konstatovala tu ostavku na prvoj narednoj sednici parlamenta.

Milosavljevićevu ostavku Skupštini Srbije dostavlja premijer Mirko Cvetković, parlament je prima k znanju na prvoj narednoj sednici, bez rasprave, ali ministar može da obrazloži ostavku pred poslanicima.

Tomica Milosavljević objavio je u petak da je podneo ostavku iz "duboko ličnih razloga", kao i da je o tome obavestio premijera Cvetkovića.

Prema Zakonu o vladi, Cvetković treba da odredi drugog ministra da sprovodi ovlašćenja ministra zdravlja, kao i da u roku od 15 dana, od dana prestanka mandata, predloži Skupštini izbor novog ministra, koga parlament bira većinom glasova od ukupnog broja poslanika, odnosno najmanje 126.

Ministar koji je podneo ostavku dužan je da vrši tekuće poslove dok mu ne prestane mandat, ali ne može da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Pogledajte još