Situacija u Albaniji mirna posle skupa opozicije

TIRANA/BEOGRAD, 28. januara 2011. (Beta) - U Tirani je u petak posle podne mirno posle održanog skupa opozicije, koja je odala poštu žrtvama protesta 21. januara u albanskom glavnom gradu.

"U Tirani je održan skup sećanja na žrtve poginule 21. januara. Više od 200.000 ljudi je došlo iz svih krajeva Albanije", rekao je u telefonskoj izjavi agenciji Beta zamenik urednika albanskog nedeljnika "Mapo" Ben Andoni.

Trojica učesnika demonstracija poginuli su 21. januara na demonstracijama u Tirani u sukobu sa policijom. Skup je održan u organizaciji opozicione Socijalističke partije, koja traži raspuštenje vlade demokrata zbog umešanosti njihovih ministara u brojne finansijske afere.

Skup je predvodio lider opozicije i gradonačelnik Tirane Edi Rama, rekao je Andoni. Na trgu ispred sedišta vlade demonstranti su ostavljali cveće i palili sveće, dok je sedište vlade obezbeđivao jak policijski kordon.

Albanski premijer Salji Beriša izjavio je dva sata pre održavanja skupa da je protest 21. januara bio pokušaj državnog udara i da policija ima dokaze o tome, kao da su demonstranti imali oružje za taj udar i bili plaćeni.

Pogledajte još