ČUVENI SPOMENIK DOBIJA PETU GLAVU: Donald Tramp želi da i njegov lik bude na Maunt Rašmoru

Administracija Bele kuće kontaktirala je guvernerku Južne Dakote Kristi Noem razgovarajući o mogućnosti dodavanja lika Donalda Trampa na Maunt Rašmor – spomenika isklesanog u steni na kojem se nalaze likovi četiri američka predsednika: Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Abrahama Linkolna i Teodora Ruzvelta.

Tramp je zatim došao u posetu Južnoj Dakoti tokom proslave Dana nezavinosti 4. jula, a guvernerka kaže da je predsednik doneo sa sobom metar dugačku repliku Maunt Rašmora koja je uključivala i njegovo lice, piše "Njujork tajms".

Američki predsednik je još 2018. godine nagovestio Kristi Noem svoju želju o dodavanju svog lika na spomenik.

Njih dvoje su tokom guvernerkine tadašnje posete Beloj kući razovarali u Ovalnoj kancelariji kada joj je Tramp rekao da je njegov san da se nađe na Maunt Rašmoru, na šta je ona mislila da se šali.

- Počela sam da se smejem. On se nije smejao, bio je potpuno ozbiljan. Rekao mi je: 'Kristi, dođi ovamo, daj mi ruku'. Rukovali smo se i ja sam ga pozvala da dođe u posetu Južnoj Dakoti: 'Gospodine predsedniče, treba da dođete kod nas do Maunt Rašmora'. Tada mi je rekao: 'Da li znaš da mi je san da moje lice bude na Maunt Rašmoru?' - rekla je tada guvernerka.

Tokom svoje posete 4. jula Tramp je održao govor u kojem je branio Maunt Rašmor, ističući da će "stajati zauvek kao večna počast našim precima i slobodi".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još