LETO 2020: Ivan Trifunović - Turisti ove godine traže sadržaje koji podrazumevaju boravak u prirodi i razne avanturističke usluge

U pripremi je još jedna online konferencija u organizaciji kompanije Color Media Communications. Ovog puta tema je turizam Srbije, regiona i sveta u doba koronavirusa.

Svi zainteresovani će konferenciju moći da prate preko You Tube kanala Color Media Communications ( https://youtu.be/hD42xvyqtXE ) i sajta konferencije ( http://communications.rs/turizam2020/ ).

Konferencija će se održati u utorak, 11. avgusta, sa početkom u 11 sati.

Kako posluju Turističke organizacije i agencije u letnjoj sezoni 2020., u toku pandemije virusa korona? Na koji način su se privremeno, odnosno trajno, promenile navike putnika i kako će izgledati turizam u Srbiji, regionu i svetu u narednih godinu dana? Na ova i još mnoga druga pitanja koja se odnose na turizam u doba korone odgovore možete čuti u sklopu online konferencije LETO 2020: Turizam u regionu u godini koju je "pojela korona" koju možete pratiti OVDE.

Ovim povodom, naš sagovornik bio je Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja, jedan od učesnika konferencije.

Banjski turizam u doba korone - Kako protiče sezona u Vrnjačkoj Banji u odnosu na ranije godine?

- Samim tim što je smeštena između Zapadne Morave i planine Goč, Vrnjačka Banja svojim prirodnim okruženjem privlači sve više turista, shodno tome unapređivanjem infrastrukture, gradnjom i renoviranjem mnogobrojinih hotela, modernim baštama ugostiteljskih objekata urodilo je plodom, te je smeštajni kapacitet od preko 15.000 kreveta, ostvario popunjenost 80% u junu i julu 2020.  godine, što je dobar pokazatelj da Vrnjačka Banja važi za najprivlačniju destinaciju u Srbiji, jer se ponuda ove turističke destinacije proširila, adaptirala svakom turisti i novonastaloj situaciji sa koronavirusom, stavljajući akcenat na bezbednost, prevenciju i zaštitu turista.

U odnosu na ranije godine, turistička sezona u Vrnjačkoj Banji donosi promene usled situacije sa koronavirusom odlaganjem manifestacija kulturno-umetničko-zabavnog programa koji krasi Banju godinama unazad, pa se održivost i potreba gostiju zadovoljava sadržajem koji podrazumeva boravak u prirodi, konzumiranjem avanturističko-sportskih usluga na planini Goč ili u samoj Vrnjačkoj Banji, kao i korišćenjem raznih vrhunskih paketa usluga koje nude hoteli, vile i apartmani u Vrnjačkoj Banji.

Kako je koronavirus uticao na turizam u vašem regionu? Kakve su procene, kolika je naneta šteta?

- Novonastala situacija sa koronavirusom sa sobom nosi određene promene koje se odnose na prilagođavanje i drugačije planiranje tekuće sezone, te zajedničku marketinšku kampanju Turističke organizacije Vrnjačke Banje i mreže hotelijera – Leto u Vrnjačkoj Banji realizovanom u saradnji sa lokalnom samoupravom na kvalitetan i efikasan način, baziran pozicioniranjem na tržištu i kreiranjem modernog i održivog turističkog proizvoda.

Najviše realizovanih vaučera iskorišćeno je upravo u Vrnjačkoj Banji, značajnim podsticajem Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Republike Srbije puštajući u promet 400.000 vaučera, što je pokazatelj ozbiljne namere u skladu sa novonastalom situacijom koronavirusom da saradnja cele turističke privrede može biti od važnog i bitnog elementa održivosti.

Kako korona menja naše navike vezane za putovanja, kako će izgledati planiranje odmora i sama putovanja u našoj skorijoj budućnosti?  

- Planiranje budućih putovanja može se sagledati iz više uglova, sama dinamika zavisi od više faktora. Naše iskustvo  kao najposećenije banje u Srbiji govori sa aspekta učesnika u turizmu, da individualni turistički promet predstavlja i dalje dominantan vid turističkih putovanja, ali organizovani turistički promet iz godine u godinu povećava svoje učešće. Očekuje se povećanje učešća turista koji će odmor u toku godine koristiti u dva ili tri dela.

Koje biste ture preporučili za obilazak u vašem regionu?

- Vrnjačka Banja sa svojom okolinom predstavlja pravo mesto za uživanje i aktivan odmor, a svima rado preporučujemo ture koje čine obilazak planine Goč sa svim njenim zadivljujućim vidikovcima i atraktivnostima, zatim ture koje obuhvataju obilazak manastira Žiča, Ljubostinja i Studenica, te obilazak Tvrđava Koznik i Maglič.

Da li su se cene smeštaja u Vrnjačkoj Banji menjale zbog situacije u vezi sa koronavirusom?

- Cene smeštaja u Vrnjačkoj Banji usled pandemije koronavirusa nisu doživele drastične promene, pa tako prenoćište u hotelu košta od 20 do 100 evra, dok u privatnom smeštaju ono iznosi od 10 do 70 evra.

Kroz dva panela pratiocima će se obraditi predstavnici Turističkih organizacija Srbije, Vojvodine, Novog Sada, Zlatibora, Vrnjačke banje, Tivta, JUTA-e i najvećih privatnih turističkih agencija.

Kompletan program, satnicu i učesnike konferencije možete pogledati OVDE.

Pogledajte još