Marti: Potrebna temeljna i nezavisna istraga izvan Kosova

STRAZBUR, 30. januara 2011. (Beta) - Navode o trgovini organima i povezanosti nekih kosovskih političkih krugova sa organizovanim kriminalom treba temeljno istražiti, a istragu treba da sprovede neko nezavisno telo izvan Kosova, a ne Euleks, izjavio je izvestilac Saveta Evrope (SE) Dik Marti.

U intervjuu agenciji Beta nakon usvajanja njegove rezolucije o trgovini organima na Kosovu u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, on je ukazao da je za takvu istragu neophodno obezbediti punu zaštitu svedoka i pozvao albanske vlasti da istinski sarađuju u istrazi.

"Nije da nemam poverenja ni u koga ko radi u Euleksu i u svom izveštaju sam naveo da ima ljudi od velike vrednosti, ali kada treba sprovoditi istragu o ličnostima koje imaju veliku političku odgovornost u zemlji, treba naći drugo rešenje, autoritet koji je verovatno izvan Kosova, potpuno nezavisan i tu je suštinski problem", smatra Marti.

On je naglasio da se njegov izveštaj ne bavi pitanjem nezavisnosti Kosova već samo zaštitom ljudskih prava i primenom Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava. "Političko pitanje koje se tiče nezavisnosti, uopšte nije bilo predmet ovog izveštaja", dodao je.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.