VEŽBE ZA BOLJI PROTOK KRVI: Istezanje pomaže kardiovaskularnom sistemu

Samo 12 nedelja pasivnog istezanja može da pomogne kardiovaskularnom sistemu i poboljša protok krvi, pokazalo je novo italijansko istraživanje.

Istraživači sa Univerziteta u Milanu ispitali su 39 zdravih muškaraca i žena, podeljenih u dve grupe. Jedna grupa je imala zadatak da isteže noge pet puta nedeljno u periodu od 12 nedelja, dok druga grupa nije imala trening istezanja.

Došli su do saznanja da je kod ljudi koji praktikovali pasivno istezanje povećan protok krvi u arterijama, a smanjenja arterijska krutost.

- Krvni pritisak je smanjen, krutost centralne i periferne arterije takođe, a kardiovaskularna funkcija povećana je nakon 12 nedelja pasivnog treninga istezanja - napisali su autori studije.

Pasivno istezanje se izvodi uz pomoć partnera ili nekog drugog pomoćnog sredstva. Istezanje s partnerom se obično koristi za istezanje donjeg dela leđa i zadnje lože potkolenice.

Istraživači kažu da bi to moglo imati posledice na bolesti koje uključuju promene u protoku krvi, kao što su srčani udar i moždani udar.

- Vidljive su promene kardiovaskularne funkcije jednostavno pasivnim istezanjem - rekao je doktor Džonatan Mejers, naučnik zdravstvenog istraživanja i direktor laboratorija za istraživanje vežbi u Kaliforniji, te dodao:

- Pozitivne promene u funkciji arterija istezanjem nisu bile toliko velike kao one koje se postižu aerobnim vežbanjem, ali u narednim studijama ćemo utvrditi u kojoj meri pasivno istezanje može da dopuni aerobik.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još