Future Retro Exhibition

Dizajn studio "Futro" predstavio se beogradskoj publici izložbom "Future Retro", eksperimentalnim radovima u tehnikama grafike, fotografije, tipografije, objektima, majicama, fanzinima, knjižicama i plakatima nastalim u poslednje četiri godine.

Dizajn studio "Futro" (osnovan 2003. godine u Ljubljani, a ove godine otvoren je i "Beogradski Futro"). Osnivač i kreativni direktor Studija "Futro" je dizajner Slavimir Stojanović. Kreativni konsultant i saradnik na svim projektima je konceptualni umetnik Ivan Ilić. 

Projekti proizvedeni u ovom studiju objedinjuju masovno i intimno, slobodno prelazeći granicu između komercijalnog i umetničkog. Dizajn studio "Futro" (www.futro.si) proglašen je za jedan od 100 vrhunskih dizajn studija u svetu, dok se Slavimir Stojanović (www.slavimirstojanovic.com), dobitnik preko 200 međunarodnih nagrada i priznanja, nalazi među 30 najtraženijih svetskih dizajnera.

Petak veče, gužva u gradu, još veća u galeriji "Superspace". Dizajneri i ljudi sličnih struka i interesovanja, ili jednostavno prijatelji i poštovaoci rada DSF naviru sa svih strana. Ekskluziva je biti na ovakvom mestu, na ovakvom događaju, i ovakvom društvu. Teško da možemo videti same radove. Od onih koji ih nisu imali mnogo prilike da vide, preko onih koji bi sada samo malo da se podsete, do onih koji odlično znaju o čemu se tu radi, plus kamere i blicevi, pa preko čaša šampanjca, malo sam toga video da bih baš, baš konkreno mogao govoriti o samoj izložbi. 

Ali tu i nije poenta, čak i neupućenima bio bi dovoljan jedan pogled na bilo koji rad, ili dva-tri rada, pa da im bude jasno da je reč o ozbiljnoj posvećenosti projektima koji sadrže i objedinjuju masovnu produkciju i intimne, lične momente, krećući se od komercijalnog ka umetničkom s neopisivom lakoćom i u pravoj meri. 

Tako da sam, sve u svemu, u neobaveznom razgovoru s meni dragim prijateljima u jednoj, trebalo bi reći laganoj (ali to i nije bila baš lagana šetnja u onoj velikoj gužvi), sa šampanjcem u ruci (možda dva, najviše tri) prošetao kroz izložbu čisto iz užitka. Razgovor smo, osveženi, uz dim cigareta, nastavili ispred galerije, sređujući utiske i razgovarajući o nekim novim projektima. Ovaj događaj je zaista bio inspirativan za poslovne dogovore, ali i za neobavezne razgovore, druženje, priču... 

Izložba je otvorena do 9. decembra.  Pa izvolite, kroz gužvu u gradu u miran (verovatno neće biti gužva kao na otvaranju) kutak umetnosti galerije "Superspace", da vidite šta je to Dizajn studio "Futro" predstavio na izložbi pod naslovom "Future Retro Exhibition"...

Biće vam i zanimljivo, i inspirativno, i poučno, i još za svakog ponešto plus u odnosu na lične senzibilitete i afinitete.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još