BORBA ZA PRAVA ŽENA: U Somaliji negodovanje zbog namere da se odobre dečji brakovi

Parlament Somalije razmatra predlog zakona kojim bi se dopustili dečiji brakovi čim devojčice polno sazru, a omogućio bi se i prinudni brak ukoliko porodica da pristanak, što izaziva negodovanje Somalijaca.

Predlog zakona poništava višegodišnje naporima civilnog sektora da progura zakon kojim bi žene dobile više prava u toj zemlji, jednoj od najkonzervativnijih na svetu.

Somalija se 2013. dogovorila sa SAD da poboljša svoje zakone o suzbijanju seksualnog nasilja, ali je posle pet godina rada Savet ministara odobrio predlog Zakona o seksualnim zločinima i poslao ga Parlamentu.

Međutim, prošle godine predsednik Doma naroda vratio je predlog zakona tražeći "bitne izmene", rekao je specijalni predstavnik UN.

Šefica UN za ljudska prava Mišel Bašele rekla je da će novim zakonom dečiji brakovi biti legitimizovani i da se njegovo usvajanje mora sprečiti da ne bi "poslalo zabrinjavajući signal drugim državama u regionu".

Misija UN u Somaliji je u odvojenom saopštenju novi nacrt zakona nazvala "duboko promašenim" i pozvala parlament da vrate stari nacrt.

- Novi Zakon o zločinima povezanim sa seksualnim odnosima "predstavljao bi veliku prepreku u borbi protiv seksualnog nasilja u Somaliji i širom sveta" i trebalo bi ga odmah povući, navela je u saopštenju specijalna predstavnica Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje u sukobima - Pramila Paten.

Predlog zakona, kako je navela, smanjuje i zaštitu za žrtve seksualnog nasilja.

Više od 45 odsto devojčica je u Somaliji u braku ili u zajednici pre svoje 18. godine, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih nacija 2014-2015 godine.

Hiljade ljudi u Somaliji potpisalo je peticiju protiv ovog zakona.

Grupe za prava žena upozoravaju da će pandemija korona virusa i ograničenja putovanja i kretanja u Somaliji pogoršati nasilje nad ženama i sakaćenje ženskih genitalija. Gotovo sve žene i devojke u toj zemlji podvrgnute su toj praksi.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još