Đoković: Mnogo sam bolji nego pre tri godine

BEOGRAD, 30. januara 2011. (Beta) - Srpski teniser Novak Đoković rekao je da je odigrao odličan meč protiv Britanca Endija Marija, u finalu Otvorenog prvenstva Australije i da misli da je mnogo iskusniji i bolji igrač nego što je bio pre tri godine kada je prvi put osvojio grend slem trofej u Melburnu.

"Ovo je bio sjajan meč. Od početka do poslednjeg poena radio sam ono šsto sam se dogovorio sa trenerom, za šta sam se pripremao. Bio sam fizički spreman, imao dva dana odmora, što je važno u završnici turnira. Igrao sam duge razmene udaraca protiv igrača koji ne promašuje mnogo, talentovanog tenisera koji ima jedan od najboljih riterna na svetu", rekao je Đoković posle meča.

"Morao sam da preuzmem inicijativu, to je bio ključ. Kada sam bio u prilici da pojačam i 'šetam' ga po terenu, to sam i uradio. Mislim da je odlučujući bio poslednji gem prvog seta, kada sam posle neverovatne razmene udaraca sa osnovne linije pasing šotom osvojio poen. Drugačije je kada imate set prednosti", dodao je on.

Srpski teniser smatra da sa više iskustva igra mečeve. On je rekao da je posle osvajanja Dejvis kupa bio željan novih takmičenja.

"Osećam se kao iskusniji i bolji igrač nego što sam bio pre tri godine jer sam fizički jači, brži i psihički sam motivisaniji na terenu. Znam kako da reagujem u odredjenim trenucima i znam kako da igram na velikim turnirima. Dejvis kup i trofej na grend slemu – ovo je najbolji način da počnem sezonu", rekao je on.

Treći teniser sveta rekao je da ne želi da se zaustavi na osvajanju dva grend slem trofeja.

"Ne želim sad da stanem. Moram da ostanem zdrav i spreman za nove izazove. Mislim da dobro igram na svim podlogama, to sam dokazao u prošlosti. Dva finala u Melburnu, dva na Ju Es openu, mislim da mogu dobro da igram i na Rolan Garosu i Vimbldonu", smatra on.
(old_image)
Đoković je rekao da nije neuništiv, ali da je tokom meča osećao da je mogao da stigne svaku lopticu na terenu.

"Ne mislim da sam neuništiv, samo pokušavam da u takvim trenucima zadržim dobar osećaj na terenu. Osećao sam da mogu da stignem svaku lopticu, brzo sam prelazio iz odbrane u napad. U važnim trenucima sam dobro koristio servis, zbog čega sam sa druge strane terena imao otvoren prostor za vinere", rekao je on.

"Bio sam strpljiv kada je trebalo. Menjao sam tempo pošto znam da on voli da kontroliše meč, a to nisam smeo da dozvolim. Moj uspeh je veći jer sam u tri seta pobedio igrača kakav je Endi Mari", dodao je treći teniser sveta.

Đoković je istakao da nije želeo preterano da slavi na kraju meča, pošto su on i Mari dobri prijatelji.

"Nije mu lako. Igrao je u trećem finalu i nije osvojio titulu. Poštujem ga jer mislim da ima sve što je potrebno teniseru da bude grend slem šampion. Siguran sam da će uskoro to biti", rekao je Đoković i dodao da će, kada prodje malo vremena, razgovarati sa Britancem o zajedničkom nastupu u dublu.

Đoković je rekao da se promenio od prošlogodišnjeg Vimbldona, kada je na privatnom planu imao problema koji su uticali na njegovu karijeru.

"Nešto se promenilo, jer sam veoma emotivan i na terenu i van njega. Pokazujem osećanja, takav sam. Tada neke stvari van terena nisu bile dobre, to se prenelo na moju karijeru. Ali, sredio sam neke stvari u glavi, sve je zavisilo od mene. Pokušao sam da pronadjem najbolje rešenje da se vratim na pravi put - a to sam i uradio", rekao je treći teniser sveta.
(old_image)
Đoković je rekao i da je za njegove uspehe zaslužan tim, posebno trener Marjan Vajda i ocenio da je u poslednje vreme svetski tenis napredovao.

"Mislim da je tenis mnogo napredovao poslednjih godina. To je neverovatno. Uporediti tenis iz 2007. i 2008. sa onim iz 2010. i 2011. Imam utisak da loptica brže ide, tu su igrači koji snažnije udaraju, koji bolje serviraju. Da biste napredovali morate uvek da budete posvećeni, ali i da redovno nižete uspehe", rekao je on.

Đoković smatra da su Rafael Nadal i Rodžer Federer i dalje najbolji teniseri sveta.

"U to nema sumnje. Ne možete da poredite moj i Marijev uspeh (plasma u finale) sa njihovim rezultatima. Oni su već dugo najdominantniji igrači. Lepo je videti da se neki novi igrači na grend slem turnirima bore za trofeje", rekao je Đoković.

Pogledajte još