Poznati pobednici 16. međunarodnog trijenala "Pozorište u fotografskoj umetnosti"

“Sterijino pozorje”, šezdeset peto po redu, održaće se od 26. septembra do 4. oktobra u Novom Sadu, tri meseca nakon uobičajenog termina, a u sklopu ovogodišnjeg “Sterijinog pozorja” održava se i 16. međunarodno trijenale, velika izložba “Pozorište u fotografskoj umetnosti”, na čiji konkurs je pristiglo preko 1.000 fotografija, koje je poslalo skoro 300 fotografa iz celog sveta.

Žiri u sastavu: Dr Teodor Radu Pantea, EFIAP/S (Rumunija); Ištvan Kerekeš, EFIAP/P, EFIAP/D1 (Mađarska); Đorđe Odanović, profesor fotografije, Akademija umetnosti Novi Sad (Srbija); Borislav Milovanović, EFIAP/G, EsFIAP, EPSA, GPU CR3 (Srbija); Raša Milojević, MFFSS, EFIAP/P, EsFIAP (Srbija); Predstavnik FSS, Miroslav Predojević (Srbija), ove godine je, putem online održane sednice zbog epidemija virusa korona, odabrao pobednike ovogodišnjeg takmišenja.

- Čast mi je što sam, evo, već drugi put u žiriju za trijenalnu izložbu pozorišne fotografije na Sterijinom pozorju, posebno što i sam potičem iz glumačke porodice! Ova tematika unutar foto medija ima svoja jaka uporišta u zemljama koje veoma neguju teatar i sve što se dešava oko njega. U Nemačkoj, koja ima dugu tradiciju u pozorišnoj umetnosti, sve premijere u velikim pozorištima snimaju se na filmske trake, koje se pažljivo čuvaju na posebnim mestima i u arhivama. Jačanjem TV produkcije i ostalih medija, pozorište gubi svoju snagu, naročito u siromašnijim sredinama, koje nedovoljno finansiraju ovu oblast kulturne produkcije jednog naroda. Poplava rijaliti programa preti da potopi dramsku scenu i uguši glas teatra, gde se uvek vodi korenita borba u okviru kritičke misli i časne subverzije savremenog konteksta, pretočene u umetničku dramsku formu. Prava pozorišna fotografija je zapostavljena, možda stoga što je na festivalima Bitefa i u nekim pozorištima zabranjeno fotografisanje predstava, jer do pre deset godina moglo se snimati na svim scenama. Problemi se ređaju, tako da je sve manje pravih zaljubljenika u ovu specifičnu temu, kao što je nekada bio Vidoje
Mojsilović, a danas su to Vukica Mikača i Branko Ignjatović. Pitanje je ko će ih naslediti u ovom poslu, pogotovu što pozorišta u Srbiji nemaju stalno zaposlene fotografe. Velika je šteta jer ubuduće nećemo imati verodostojno dokumentovana izvođenja na „daskama koje život znače - kaže Đorđe Odanović, profesor fotografije, Akademija umetnosti Novi Sad (Srbija), i dodaje:

- U tekstu za katalog prethodnog Trijenala, Dragoslav Mirković navodi da je pristiglo dosta fotografija turističkog karaktera, sa karnevala, zabavnih manifestacija i plesnih predstava koje su obojene narodnim običajima. Tako je i ove godine. Pokušali smo da poštujemo i tradiciju, kao i neke inovacije, koje neumitno donosi digitalna tehnologija, nastojeći da biramo fotografske kreacije rukovođene likovnošću i smelošću autora da sa svojom kamerom učestvuju unutar scene, poštujući glumačke egzibicije i specifične zahteve „foto drame”. Obratili smo pažnju na jedinstvo utiska, integraciju glumca i scenografije, na karakter svetla fokusiranog na licima aktera, koje potencira mimiku i gest na sceni. Mislimo da će i ovom izložbom biti obradovani i pravi zaljubljenici u ovaj žanr fotografskog stvaralaštva.

Žiri je pregledao 1.123 fotografije koje je na izložbu uputilo 287 umetnika iz 60 zemalja, te za izložbu prihvatio 244 fotografije koje je na izložbu uputilo 127 umetnika iz 48 zemalja.

Na osnovu odluke žirija nagrade su dodeljene na sledeći način: 

  • FIAP zlatna medalja: Bruno Madedi, Italija, fotografija Poseban ples, br. 6
  • PSA zlatna medalja: Mehmet Gokjigit, Kipar, fotografija Plesači tame
  • FSS zlatna medalja: Roman Kosolapov, Ruska Federacija, fotografija Gitarista
  • FIAP srebrna medalja: Nelu Skripciuk, Rumunija, fotografija Dijalog
  • PSA srebrna medalja: Ahmed Vadah, Egipat, fotografija Zemlja straha - I
  • FSS srebrna medalja: Marian Plaino, Rumunija, fotografija Paunovi 1
  • FIAP bronzana medalja: Sandra Garip, Dominikanska Republika, fotografija Ples 01
  • PSA bronzana medalja: Filip Ilievski, Republika Severna Makedonija, fotografija Jelena Sergejevna
  • FSS bronzana medalja: Samir Zahirović, Bosna i Hercegovina, fotografija Crkva bosanska 2

Počasna FIAP priznanja:

  • Henri Kandjoti, Turska, fotografija Bibliofil; Siamak Zomorodi Motlah, Iran, fotografija Jadnici;
  • Ištvan Huis, Mađarska, fotografija Don Žuan i robovi

FSS počasna priznanja: 

  • Šiuši Li, Kina, fotografija Propali dnevnik 1; M T Bandu Gunaratne, Šri Lanka, fotografija Vrtlog;
  • Andrej Belovezčik, Slovačka, XX II

Foto: Promo

Pogledajte još