SAMOPOTAMNJIVANJE KOŽE: Nekoliko koraka do preplanulog tena

Želite preplanulu kožu, a svesni ste toga koliko su sunčanje i solarijum štetni? Savršeno ujednačen prirodni ten možete imati i uz preparate za samopotamnjivanje kože. Pratite nekoliko važnih pripremnih koraka i ceo proces biće prilično jednostavan. Stručnjaci savetuju da, za početak, odaberete nešto svetlije nijanse, bliže vašoj prirodnoj boji. Kada se izveštite, moći ćete da koristite i tamnije kreme i sprejeve.

Sve što treba da uradite, uradite pre samopotamnjivanja

Ako vam je potrebna depilacija ili manikir, farbanje kose ili nešto treće, uradite to pre nego što nanesete bilo koji proizvod za samopotamnjivanje. Svi ti tretmani mogu promeniti boju koju brižljivo nanesete, tako da celokupan trud na kraju može biti uzaludan.

Počnite sa pilingom

Proizvodi za samopotamnjivanje kože dublje prodiru u suvu kožu, ostavljajući tamne mrlje koje izgledaju neprirodno. Zbog toga je neophodno da pilingom otklonite sve izumrle ćelije, posebno tamo gde je koža grublja (kolena, laktovi, zglobovi i pete). Za uklanjanje suve kože možete koristiti i sredstva na bazi glikolne ili salicilne kiseline. Izbegavajte piling koji sadrži ulje jer ono, ukoliko ostane na koži, stvara barijeru i može dovesti do neravnomernog nanošenja preparata za tamnjenje.

Dobro osušite kožu nakon tuširanja

Nakon tuširanja, obrišite kožu peškirom i sačekajte desetak minuta da se potpuno osuši. Ukoliko to ne uradite, voda može razrediti preparat, što će rezultirati prugama i mrljama.

Odaberite vrstu preparata

Imajte u vidu da ne postoji jedinstvena formula koja odgovara svima. Museve je najlakše ravnomerno naneti i utrljati u kožu. Nekima je za teško dostupna područja najpraktičniji sprej, dok oni sa suvom i osetljivom kožom preferiraju gel ili losion. Isprobajte više preparata i videćete koji vam najviše odgovara.

Počnite od lica

Preparat za samopotamnjivanje prvo nanesite na lice, pa tek onda na telo. Nemojte zaboraviti da preparat stavite i ispod očiju, na vrat, preko kapaka, na vrhove, pa čak i iza ušiju, jer je taj deo vidljiv kada je duga kosa pokupljena u rep.

Telo mažite od stopala ka glavi

Samopotamnjivanje započnite od stopala, preko kolena i butina. Ne zaboravite ramena, donji deo leđa, stomak, područje grudi i dekolte, sve do vrata koji ste namazili na početku, kada ste mazali lice. Nakon nanošenja preparata, sačekajte da se potpuno osuši. U narednih osam sati izbegavajte tuširanje i aktivnosti koje dovode do pojačanog znojenja.

Šta ako primetite propust?

Greške se događaju i moguće ih je ispraviti. Pri ruci držite vlažne maramice i iskoristite ih čim primetite da je preparat stigao tamo gde ne treba. Tamne fleke možete neutralisati pilingom. Kružnim pokretima na vlažnoj koži (pod tušem) uklonite višak boje. Za tretiranje većih površina, koristite rukavicu za piling kako biste ravnomerno uklonili boju pre ponovnog nanošenja.

Kako da koža što duže izgleda preplanulo?

Preplanuli ten koji ste toliko priželjkivali trajaće duže ako koristite nežna sredstva za čišćenje kože i trudite se da ona uvek bude dobro hidrirana. Izbegavajte kozmetiku koja sadrži retinol i tretmane protiv akni, koji mogu promeniti boju nanetog preparata.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još