Pavlović: Štrajkuje 1.804 škola

BEOGRAD, 31. januara 2011. (Beta) - Od ukupno 1.804 škola u Srbiji potpunom obustavom rada ili skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuje 1.427 škola, izjavio je u ponedeljak predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

Prema podacima tog sindikata 635 škola nema nastavu, a u 792 škole časovi su skraćeni na 30 minuta, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare. "Očekujemo nastavak pregovora sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, najverovatnije u sredu", kazao je Pavlović.

On je premijera pozvao da oformi tim za pregovore sa sindikatima, pošto se, kako je ocenio, štrajk prosvetnih radnika širi i sve više škola se pridružuje protestu.

Pavlović je ocenio da da je povećanje plate od 25 odsto "sasvim legitiman i ostvariv zahtev", dok predstavnici preostala tri reprezentativna sindikata traže da im se plate do kraja godine povećaju za 24,5 odsto.

"Povećanje plata od 25 odsto samo bi pokrilo troškove inflacije tokom protekle dve godine i u ovoj godini", rekao je on i dodao da je za povišicu u tom iznosu kroz usklađivanje koeficijenata zarada potrebno 6,5 do sedam milijardi dinara.

Pavlović je najavio da neće potpisivati nikakav dogovor sa Vladom dok na to ne pristanu i kolege iz preostala tri sindikata.

Pogledajte još