MOĆI ĆE DA PRIMI OKO 10.000 VERNIKA: Kraj radova u Hramu Svetog Save najavljen za oktobar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej obišli su danas radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, koji bi, prema planu, trebalo da budu završeni u oktobru, a Hram će biti jedan od tri najveća u pravoslavnom svetu i moći će da primi oko 10.000 vernika.

Prema ranijim najavama, centralnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save u oktobru, trebalo bi da priustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Rusija je i uložila značajna sredstva u oslikavanje Hrama, ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole, a timove domaćih i ruskih majstora predvodi ruski akademik Nikolaj Muhin, glavni autor i tvorac mozaika.

- Izgledaće impozantno - konstatovao je predsednik Vučić i dodao da se hram gradi bezmalo 100 godina, a da je u poslednje tri godine mnogo novca uloženo u završetak Hrama.

Patrijarh je primetio da bi bez tog ulaganja bio građen još mnogo godina.

Inače, mozaik od stakla i kamena učiniće kupolu najvećom u pravoslavnim hramovima, a samo još jedan hram - Pećka patrijaršija, ima prikaz Vaznesenja u kupoli.

Radi se od lomljenog stakla, što će, uz posebnu svetlost, stvarati utisak da se likovi svetaca pokreću.

Ukrašavanje unutrašnjosti Hrama impozantan je poduhvat, kao i što je bila i sama izgradnja objekta.

Više od 15.000 kvadrata u Hramu biće pod mozaikom, što nije slučaj ni u jednoj pravoslavnoj svetinji.

U izradi mozaika korišćeni su najkvalitetniji malteri, prohromske mrežice i vezivna sredstva, što bi trebalo da garantuje vrhunski kvalitet i trajnost.

Oltarski ikonostas biće izrađen u kamenu (karara mermer) sa prikazima u mozaiku. Radovi se izvode i na izradi čak 300 polijeleja (lustera) za hram, od kojih je najveći centralni polijelej prečnika 20 metara i težine skoro 14 tona.

Akademik Muhin autor je i centralnog polijeleja, koji ce biti izrađen u bronzi, sa ugrađenim ikonama na drvetu.

Završetak svih radova očekuje se u oktobru, kada ce Hram Svetog Save biti otvoren u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Inače, predsednik Rusije je sa Vučićem i patrijarhom već posetio Hram Svetog Save u januaru 2019, kada su dvojica predsednika i patrijarh simbolično na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića - crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je danas da gradnja Hrama Svetog Save u Beogradu traje više od 100 godina, dodajući da da se u svetu veliki hramovi grade po 150 i 200 godina.

- Možda bi sa ovakvim finansijskim sredstvima, da nije bilo nevolja koje su preživeli, Hram bio završen. Ali pored svih tragedija naših i Drugog svetskog rata i onog što je usledilo posle rata, Hram privodimo kraju - naveo je patrijarh tokom obilaska radova u Hramu Svetog Save.

Irinej je izrazio nadu da će hram biti "veličanstven hram", pre svega u Srbiji i pravoslavlju, ali i u širem hrišćanstvu.

Patrijarh je kazao da Sveti Sava nije samo gradio crkve već je gradio državu i dodao je da "koliko je Stefan Nemanja širio granice države ali da je Sveti Sava je davao život i duh crkvi".

- Hram će biti ponos naš. Ponos svih malih i velikih priložnika, gde će se videti ono što je žrtvovano - kazao je Irinej i zahvalio svim priložnicima, navodeći da je država "najveći priložnik i najveći dobrotvor", prenosi Beta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan na to što je država preuzela najveći teret za završetak izgradnje hrama Svetog Save, kao i da je u prethodne tri godine u Hram uloženo više nego u prethodnih 60 godina.

Vučić je, tokom obilaska radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save zajedno sa patrijarhom Irinejem, primetio da ko sanja veliko, veliko i postiže, a ko sanja malo - ni to ne može da postigne.

Kao što su, podseća, svojevremeno kritikovali u Parizu kada je građena Ajfelova kula, dok je to sada jedno od najposećenijih turističkih mesta.

- Sva naša dela ostaju za naredne generacije i ovaj će period biti upamćen ne samo po velikom ulaganju u puteve, pruge i druge infrastrukturne objekte, već i po završetku najvažnijeg verskog i kulturnog objekta - kaže predsednik.

- Ovo će biti nova Sveta Sofija. Nemamo više crkvu Svetu Sofiju (u Turskoj), ali imamo Hram Svetog Save - dodao je Vučić.

- Hram deluje nestvarno, ima najveći mozaik u celom svetu, od lomljenog stakla, na kome su radili najveći srpski i ruski majstori. Ljudi će moći za dva meseca da se raduju završetku hrama - rekao je Vučić i dodao da je uloženo mnogo novca u završetak hrama.

Kaže da su napadali ranije i Zorana Đinđića kada je obezbedio neka sredstva za hram, ali da je ova vlast zahvaljujući ekonomskim reformama iz 2014. obezbedila deset puta više novca.

Vučić dodaje da mu je patrijarh rekao da je država sada mogla mnogo više da pomogne i da je veoma ponosan na tu činjenicu.

- Patrijarh mi rekao da su očekivali da dobiju sa drugih strana finansijsku pomoć, ali da je država preuzele najveći teret i ponosan sam na to - dodao je Vučić, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još