AMERIČKI NAUČNICI TVRDE: Na smanjenje prenosa Kovid-19 i smrtnost utiče unos joda

Dok se ceo svet sprema za jesenji talas pandemije Kovid-19, a naučnici širom sveta rade na rešenju, revolucionalno otkriće stiglo je iz Amerike o metodama smanjenja prenosa virusa i smrtnosti i to samo zahvaljujući jednom moćnom elementu.

Dr Geri Voren (Garry Warren), glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIC u svom radu "Unos joda za smanjenje prenosa Kovida-19 i smrtnosti od Kovida-19" objavljenom u publikaciji "Research Gate", ukazao je da dnevni unos maksimalno preporučenih količina joda dovodi do apoptoze - ćelijske smrti ćelija zaraženih virusom, sprečavajući njegovo dalje širenje.

Dnevnim unosom od 1,5 do 2,4 miligrama po osobi (u zavisnosti od telesne težine), kako je ustanovljeno, pojačava se spremnost organizma za borbu protiv Kovida-19. Što više ljudi podigne unos joda na maksimalno preporučeni nivo, značajno se smanjuje mogućnost prenosa Kovida-19, a samim tim i smrtnost.

Tajland, Filipini i Vijetnam su već počeli da koriste jod za specifičnu dodatnu zaštitu medicinskog osoblja pored neizbežnih maski, skafandera i rukavica. Joda najviše ima u algama, morskoj ribi i kuhinjskoj soli.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još